55-plussers brengen MBO-scholen in de problemen

De oudere generatie zorgt maar mooi voor problemen op Mbo-scholen. Daar zorgt de vergrijzing namelijk voor een groot personeelsprobleem. De komende tien jaar bereikt bijna een derde van het personeel de pensioenleeftijd, zo blijkt uit een rondgang van de Volkskrant over de vergrijzingseffecten bij zo’n twintig sectoren en grote werkgevers. Ook bij het voortgezet onderwijs, hbo-instellingen en de rechterlijke macht slaat de vergrijzing hard toe. Bijna een derde van de docenten op het mbo is nu al ouder dan 55 jaar.Op het voortgezet onderwijs is 27 procent van de leraren 55-plus, net als bij de rechterlijke macht. Op het hbo valt een kwart in die leeftijdsgroep. “Wij zijn de meest grijze sector in onderwijsland”, beaamt voorzitter van de MBO Raad Jan van Zijl. Een verklaring hiervoor is dat veel mbo-docenten pas op latere leeftijd kiezen voor een carrière in het beroepsonderwijs, na een loopbaan in het bedrijfsleven.
Nederland staat aan de vooravond van de vergrijzing. Dit jaar bereikt de eerste lichting babyboomers de leeftijd van 65. In sommige sectoren worden de effecten al snel merkbaar, blijkt uit de rondgang van de krant. Andere sectoren, zoals de zorg en de rijksoverheid, krijgen pas na 2015 last van de ‘grote uitstroom’. Ook uit een rapport van onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat de vergrijzing er hard inhakt. Nu werken in de onderwijs- en overheidssectoren een miljoen mensen. In totaal gaan 275 duizend leraren, agenten, rechters, gevangenbewaarders en andere overheidsmedewerkers tot en met 2020 met pensioen. Dat betekent dus dat van elke tien werknemers er gemiddeld drie met pensioen gaan”, staat in het rapport.

Bron: nu.nl

Lees ook:50-plussers verslaan 30-ers op de werkvloer
Lees ook:Vijf keer vaker ontslag oudere leerkracht
Lees ook:Internet in top drie informatiebronnen voor consument
Lees ook:Toekomstige oudere mag nog lang niet met pensioen aldus OESO
Lees ook:Forse toename oudere mantelzorgers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>