Wat mooi is bij leven, klink ook goed als slotaccoord

Religieuze klanken zijn uit, rock is in. De muziekkeuze is persoonlijker geworden en sluit tegenwoordig beter aan bij de persoonlijke smaak. Dan heb ik het over de muziek die gedraaid wordt bij uitvaarten. Verzekeraar Monuta publiceerde onlangs een top-vijftig van uitvaartmuziek. In die top-vijftig is Mieke Telkamp's 'Waarheen, waarvoor' niet meer terug te vinden, terwijl dit nummer nog geen tien jaar geleden in de top tien stond. Het Ave Verum heeft plaats moeten maken voor Marco Borsato's Het Water en zelfs Queen (Who wants to live forever) scoort hoog. Uitvaartmuziek is duidelijk aan verandering onderhevig en de smaak van toen men nog in leven was, bepaalt steeds vaker wat er op je uitvaart gedraaid wordt.

Frans Bauer, óók geliefd op uitvaarten… 

Reguliere hitparade's liggen tegenwoordig veel dichter bij de muziekkeuze op de begrafenis dan een paar decennia geleden. Fransje Bauer (Op rode rozen vallen tranen, De Regenboog en Bij ieder afscheid valt een traan), Bocelli met Time to say goodbye, Bette Midler met The Rose of het prachtige Old and Wise van Alan Parson Project vindt u allemaal terug in de top. Maar ook artiesten als Rob de Nijs, Guus Meeuwis met De Weg en vele andere bekende, hedendaagse artiesten, vullen de crematoria in Nederland. Je staat er niet zo bij stil, maar het is wel leuk om te lezen vind ik zelf. Ik ben benieuwd of u wel eens nagedacht heeft over welke muziek u graag zou willen laten horen tijdens uw begrafenis en, vooral ook, waarom. Zelf voel ik wel wat voor het Brabantse lied 'Ik heb de mot in m'n lijf', een oud nummer van Paul Boey wat hoog scoorde als we de ochtend na de stapavond ons nest uit moesten:

'k Heb de mot in me laif

'k Zijn voor niks nie meer goe

Elke vinger stao staif

'k Krijg me broek nie mer toe

'k Heb d'n bibber veur draai

Alles rammelt in mai

'k Zijn verdroeigd en verdurt

Just nog goe vur 't sturt

Lees ook:Beluister hier het officieel gepresenteerde Koningslied:
Lees ook:De ‘Frans Bauersound’ (?!)
Lees ook:Muziek bij een begrafenis…
Lees ook:Afgelopen vijftig jaar stond slechts één kerstliedje op nummer 1 tijdens Kerstmis
Lees ook:Vader Frans Bauer begraven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>