Vandaag precies 34 jaar geleden: het afscheid van Johan Cruijff (0-8)

Vandaag, 7 november, is het precies 34 jaar geleden dat één van de meest memorabele afscheidswedstrijden aller tijden werd gespeeld. Alhoewel hij later weer gewoon ging voetballen, zette Johan Cruijff namelijk in de zomer van 1978 een punt achter zijn loopbaan. Dit gebeurde tijdens een speciaal voor hem georganiseerd duel, op 7 november 1978. Tegenstander: het Duitse Bayern München, dat was uitgenodigd voor de erewedstrijd in het Olympisch Stadion.
Normaal gesproken zijn afscheidswedstrijden duels zonder al teveel spanning en met een feestelijk tintje, maar dit werd een uitzondering op die regel. In een vol stadion en met miljoenen tv-kijkers over de hele wereld werd Ajax namelijk door de Duitsers met 0-8 ingemaakt. De Duitsers waren getergd door de nederlagen die ze hadden geleden in de voorgaande jaren tegen Ajax (in augustus 1972 werd het in München 0-5 en in maart 1973 in Amsterdam 4-0). Daarnaast stond er niemand van de Amsterdamse club op Schiphol om de Duitsers welkom te heten en werden ze ondergebracht in een tweederangs hotel. Ook hebben ze achteraf laten weten uitgejouwd te zijn vanaf de tribunes (voor onder andere ‘Nazi-Schweine’). Het team van Ajax wilde er een leuke avond van maken maar werd verrast door de geconcentreerde strijdlust van Bayern. Na de achtste treffer, van Karl-Heinz Rummenigge, verliet Cruijff het veld voor Ray Clarke. Het was de grootste nederlaag die Cruijff in zijn carrière had geleden. In mei 2006 hebben enkele voormalige spelers van Bayern München in NOVA alsnog hun excuses aangeboden voor deze wedstrijd.

Lees ook:Johan Cruijff na 22 jaar terug bij Ajax
Lees ook:Johan Cruijff, zoals we hem eerst kenden… (filmpje)
Lees ook:Fysiotherapeut Dick van Toorn overleden
Lees ook:kidnappoging weerhield Johan Cruijff van WK
Lees ook:Johan Cruijff niet blij met VPRO-televisieserie over zijn leven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>