Typisch Belgisch product: hopscheuten, een ware lekkernij

Zin in een culinaire uitstap naar België? Bezoek dan in het voorjaar de hoppestad Poperinge en laat je gaan op het Hopscheutenfestival! Proef daar de hopscheut, de jonge uitlopers van de hopranken, de hopscheuten, zijn een echte delicatesse. Daarom wil Poperinge iedereen laten kennismaken met het witte goud. Dat gebeurt tijdens het Hopscheutenfestival dat van 1 maart tot 15 april 2009 wordt georganiseerd. Tijdens het festival bieden 9 Poperingse restaurants het beste van de streek aan. Wie alles wil te weten komen over de hoppescheuten kan van 14 tot 21 maart deelnemen aan de
Hopscheutenhappening, een dagarrangement rond deze
groente.
Toen hopboeren destijds ontdekten hoe voedzaam hopscheuten wel waren, werd deze groente ook door de bevolking gesmaakt. Door de geringe opbrengst werden hopscheuten een ware exclusiviteit. In de jaren ’70 experimenteerde een Poperingse kok met de bereidingswijze van de hopscheut en inmiddels is de groente erg populair bij topchefs. Bovendien ontdekte men in Poperinge een nieuwe teeltwijze. Het telen in serres of met ‘hopzogers’ maakt dat de groente nu beschikbaar is van januari tot april.
Terwijl hopscheuten op natuurlijke wijze slechts van maart tot april kunnen geoogst worden. De arbeidsintensieve teelt en de schaarse opbrengst maken dat de hopscheuten een exclusieve en dure groente blijven. Toch krijgt iedereen de kans om via het tweede Hopscheutenfestival dit witte goud te ontdekken. De negen Poperingse restaurants ( Pegasus, Gasthof de Kring, In de Vette Os, Quadrille, ’t
Hommelhof, ’t Blauwers Huys, café de la Paix, Passage en D’Hommelkeete) serveren van 1 maart tot 15 april 2009 hun suggesties bereid met hopscheuten tegen een democratische prijs. Vooraf reserveren wordt aanbevolen.

Het dagprogramma zier er als volgt uit: bezoek aan een hopbedrijf, degustatiemenu in een restaurant (diverse bereidingen met hopscheuten), rondrit door het hoppeland, bezoek aan het Hopmuseum in Poperinge, begeleide stadswandeling, drink in het stadhuis en … de hopscheutenrecepten krijgen de deelnemers mee naar huis.
Meer info over het festival en het arrangement vind je op www.hopmuseum.be of  www.toerismepoperinge.be

Lees ook:Asperges twee maanden eerder???
Lees ook:Fietsen met asperges als beloning!
Lees ook:Aspergeseizoen 2010 officieel ingeluid
Lees ook:Asperges passie verhogend!
Lees ook:Heerlijke hoppescheuten in de Zuidwesthoek van West-Vlaanderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>