Blootvoets op pad

Sleep je kleinkinderen mee deze vakantie naar Groningen en laat ze klauterend het kabouterpad volgen of op ontdekkingstocht gaan met Abel Tasman. Met modder tussen hun tenen laat je ze kennismaken met de natuur. Uiteraard laat jij als opa of oma ook je steunzolen thuis en stap je dapper met het kroost mee.
‘t Blôde Fuottenpaad is écht bedoeld om op blote voeten af te leggen. Anderhalf kilometer lang, of wanneer je dezelfde weg terugneemt, zelfs drie kilometer. Schuifelend gaat het over zand, door water en modder. En sommigen vinden het zó leuk, dat ze het eind niet eens halen…

Wat een sensatie! Was het voor onze voorouders heel gewoon om op blote voeten te lopen, nu lijkt het een attractie geworden. Wie aan het eind van het Blotevoetenpad verder wil lopen, volgt het prachtige Pettenpad. Staatsbosbeheer noemt het een laarzenpad. En dat is niet zo vreemd, want de zompige veengronden dansen en veren onder je voeten.

Een bijzondere combinatie is het zeker: eerst op blote voeten, dan verder met de laarzen aan. Het Pettenpad voert dwars door de Doezumermieden en is precies 2,2 kilometer lang. Bij het startpunt liggen gidsjes klaar, die kinderen de omgeving leren bekijken door de ogen van een reiger, ree, kikker of mol.

Zo legt het ree uit dat de grond op sommige plekken zo veert als je eroverheen loopt, omdat er water onder zit. En de kikker laat weten dat hij zich kan verstoppen tussen de waterplanten, zodat-ie veilig is.

Een paar kilometer verderop, bij Kornhorn, ligt het Curringherveld met het Kabouterpad – voor kinderen van 8 tot en met 10 jaar. Voor de grotere kinderen – 11 tot en met 14 jaar – is dat het Sporenpad. Grootouders en kinderen kunnen zelf op pad gaan – de route is bewegwijzerd – om onder struiken door te kruipen en om over boomstammen te klauteren.

Veel leuker is het om vooraf een gids te reserveren (groep vanaf circa acht personen). Die stalt allerlei spannende opdrachten uit op het pad en vertelt van alles over de omgeving. Ter afsluiting kunnen er op de vuurplaats bijvoorbeeld broodjes gebakken worden.

Omdat ontdekkingsreiziger Abel Tasman vier eeuwen geleden is geboren in Lutjegast, heeft Staatsbosbeheer hier het Abel Tasman Pad aangelegd. Een echt beleefpad waar je het Groningse land ontdekt door de bril van Abel Tasman. Houd de laarzen aan, want het kan er flink zompig zijn.

zie ook:Routebeschrijving Blotevoeten- en Pettenpad

Lees ook:Op blote voeten de natuur in op het blotevoetenpad!
Lees ook:Waarom lopen op blote voeten goed voor je is
Lees ook:Blotevoetenpad… laat je voeten genieten de vrijheid
Lees ook:Teenstappers voor gezonde voeten
Lees ook:Geef je voeten de verzorging die ze verdienen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>