Van Gogh Museum verhuist topstukken naar Hermitage

Zonnebloemen, De Slaapkamer, Irissen, Korenveld met kraaien en De Aardappeleters zijn enkele van de 75 topstukken van het Van Gogh Museum die tijdelijk verhuizen naar de Hermitage Amsterdam. Directeur Axel Rüger: “Het Van Gogh Museum sluit voor een noodzakelijke renovatie vanaf 24 september 2012 tot 1 mei 2013 aan het museumplein in Amsterdam en verhuist voor zeven maanden naar de Hermitage Amsterdam. In deze periode, van 29 september tot en met 25 april, tonen we 75 topstukken uit onze collectie in de presentatie Vincent. Het Van Gogh Museum in de Hermitage Amsterdam. Op 1 mei 2013 heropent het museum zijn deuren weer aan het Museumplein met de overzichtstentoonstelling Van Gogh aan het werk in het kader van het jubileum 40 jaar Van Gogh Museum.”Axel Rüger: “Zoals bekend zijn we heel blij dat de topstukken van Van Gogh tijdens deze noodzakelijke verbouwing in Amsterdam zichtbaar blijven voor het publiek. In Vincent. Het Van Gogh Museum in de Hermitage Amsterdam laten we de werken van Vincent van Gogh uit eigen collectie op een geheel nieuwe manier zien. Zo’n 75 belangrijke schilderijen, een selectie brieven, werken op papier en bijzondere objecten worden zodanig tentoongesteld dat de bezoeker de persoonlijke zoektocht volgt van Vincent van Gogh naar de kern van zijn kunstenaarschap. De thema’s die de kunstenaar zelf gebruikte als leidraad voor zijn ontwikkeling vormen de basis van deze presentatie van 29 september 2012 tot en met 25 april 2013 in de Hermitage Amsterdam.”
Vanwege de verhuizing van en naar de Hermitage is de collectie dus twee korte periodes van vijf dagen niet te bezoeken: van 24 september t/m 28 september 2012 en van 25 april t/m 30 april 2013.

Van Gogh Mile van Van Gogh Museum naar Hermitage Amsterdam
“We doen er alles aan om dit duidelijk te maken aan onze bezoekers, maar voor de kunstliefhebbers die tijdens de sluiting onverhoopt toch aan het Museumplein staan organiseren we verschillende manieren van vervoer naar de Hermitage Amsterdam”, aldus Rüger. “Zo is er de Van Gogh Mile ontworpen door kunstenaar Henk Schut: een bijzondere wandelroute langs een 2,2 kilometer lange rode lijn op vijf meter hoogte die bezoekers op inspirerende wijze begeleidt naar de tijdelijke behuizing van ons museum naar de Amstel en het Van Gogh Museum fysiek verbindt met de Hermitage Amsterdam.”

Van Gogh Museum heropent 1 mei 2013 aan Museumplein met Van Gogh aan het werk
De noodzakelijke aanpassingen aan het museum ten behoeve van de aangescherpte eisen op gebied van brandveiligheid zijn deels al uitgevoerd in 2010. Het tweede deel van de werkzaamheden moet uiterlijk medio 2014 gereed zijn, zo luidt de afspraak met de eigenaar van het museumgebouw, de Rijksgebouwendienst, en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Axel Rüger: “Omdat daarvoor de klimaat- en beveiligingsinstallaties uit worden geschakeld, moeten we de collectie tijdelijk verhuizen en het gebouw sluiten. We doen dat vanaf eind september omdat we dan de prachtige gelegenheid hebben om onze collectie te tonen in de Hermitage Amsterdam en zichtbaar te houden voor de vele bezoekers uit binnen- en buitenland. Na de renovatie heropenen we op 1 mei 2013 aan het Museumplein. Dan bestaat ons museum 40 jaar en presenteren we de omvangrijke jubileumtentoonstelling Van Gogh aan het werk.

Ons gebouw is dan optimaal voorbereid voor de verwachte topdrukte in 2013, een belangrijk jaar voor Amsterdam met naast ons 40-jarig jubileum allerlei festiviteiten zoals de heropening van het Rijksmuseum, Grachten 400, Koninkrijk 200 jaar en 125 jaar Concertgebouw- en orkest. Dat jaar staat Amsterdam in de spotlights en zal dus veel mensen aantrekken. Wij zijn daar, na deze verbouwing, helemaal klaar voor.”

Programma Van Gogh Museum 2012-2013
24 september 2012                           Sluiting Van Gogh Museum aan Museumplein.
24-28 september 2012                     Verhuizing topstukken en opbouw in Hermitage Amsterdam.
29 september  2012                          Vincent. Het Van Gogh Museum in de Hermitage
t/m 25 april 2013                              Amsterdam.
1 mei 2013                                           Heropening Van Gogh Museum met Van Gogh aan het werk.

Lees ook:Van Gogh Museum; 1,5 miljoen cultuurliefhebbers uit binnen- en buitenland
Lees ook:Eigen tulp voor Vincent van Gogh
Lees ook:Dit weekend: feestelijke opening van de nieuwe entree van het Van Gogh Museum
Lees ook:Met de (klein)kinderen naar Bert en Ernie in het Van Gogh Museum
Lees ook:Keukenhof 2015 geopend door Willem van Gogh

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>