Groei en verspreiding van ziektekiemen in de keuken

We gaan het vandaag hebben over de vaatdoekjes en sponsjes in de gootsteen. Of liever gezegd de bacteriën daarin. En dat is geen leuk onderwerp, want als je je realiseert hoeveel bacteriën daar in zitten durf je bijna geen vaatdoekje meer beet te pakken. Hele kolonies ziekteverwekkende bacteriën zitten erin en die vinden daar ook nog eens in etensresten een ideale voedingsbodem om flink door te groeien. Heb je al kippenvel?

Sponzen en vaatdoeken van 60 huishoudens zijn onder de loep genomen en in respectievelijk 80 en 64 procent zaten teveel bacteriën.  De gebruiksduur van de geanalyseerde sponzen varieerde tussen 3 en 60 dagen, met een gemiddelde van 19 dagen. Voor vaatdoeken was dat 1 en 60 dagen en een gemiddelde van 10 dagen. Tachtig procent vervangt de spons en 39 procent de vaatdoek pas als die vuil zijn of slecht ruiken. Het aantal bacteriën in de meeste sponzen en vaatdoeken vermenigvuldigt zich tussen dag één en dag twee en stijgt nog licht na dag drie. De twee dagen nadien stabiliseert het aantal zich.

Aangeraden wordt de vaatdoek om de twee dagen te vervangen en regelmatig te wassen op 60°C of op 90°C als hij van katoen is. Een spons of vaatdoek die enkel voor de afwas gebruikt wordt kan iets langer gebruikt worden dan 2 dagen op voorwaarde dat het afwaswater zo heet mogelijk is en detergent gebruikt wordt. Ook wordt geadviseerd afzonderlijke exemplaren te gebruiken voor de afwas en het reinigen van oppervlakten. Door de keuken te reinigen met een vuile spons of vaatdoek verspreidt men de bacteriën.

En laten we eerlijk zijn, wat kost zo’n doekje. Daar hoeven we gelukkig (nog) niet op te bezuinigen.

Lees ook:Ziekmakende bacteriën in je vaatdoekje!
Lees ook:Badkamerfouten die we allemaal maken
Lees ook:Bacteriën zijn niet te vermijden!
Lees ook:Hoeveel bacteriën wonen in jouw toetsenbord?
Lees ook:Slippers één grote bacteriehaard

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>