Veteraan Eerste Wereldoorlog vierde 113e verjaardag!

In Normandië woonden zaterdag leiders van de Verenigde Staten, Frankrijk, Canada en Groot-Brittannië de herdenking van D-day bij, de geallieerde invasie van 6 juni 1944. Aan de geallieerde landing in Normandië deden meer dan 130.000 Amerikaanse, Britse en Canadese militairen mee. Precies 65 jaar geleden dat daar de geallieerde invasie begon, die uiteindelijk leidde tot de bevrijding van West-Europa van de nazi’s.

Veel veteranen waren afgereisd naar Normandië om de herdenking bij te wonen.

Hoeveel veteranen zouden een herdenking uit de Eerste Wereldoorlog, die van 28 juli 1914 tot 11 november 1918 plaatsvond nog bij kunnen wonen vroegen wij ons hier thuis af…..

Na enig speurwerk bleek dat er begin van dit jaar nog acht soldaten van degenen die in de oorlog dienden in leven te zijn. Op diverse plaatsen in de wereld werd vorig jaar stilgestaan bij het einde van de Eerste Wereldoorlog. Negentig jaar geleden, op 11 november 1918 om 11.00 uur, tekenden Duitsland en de Geallieerden de wapenstilstand in een treinwagon in het Noord-Franse Compiègne.

En één van die veteranen uit de Eerste Wereldoorlog vierde afgelopen zaterdag, 6 juni zijn 113e verjaardag met taart en een feestje. De taart werd bezorgd door mariniers en een helikopter van de marine bracht de jarige een groet.

Allingham, die bijna blind is, grotendeels doof en in een rolstoel zit, werd omringd door familieleden en zei ‘deze eer’ nooit te hebben verwacht.

In 1915 trad Allingham in dienst van het Britse leger. Een jaar later nam hij deel aan de Slag bij Jutland, de grootste zeeslag uit de Eerste Wereldoorlog. In maart werd hij door de Franse regering benoemd tot ridder in het Légion d’Honneur.

Allingham en de 110 jaar oude Harry Patch zijn de enige twee nog levende Britse veteranen uit de Eerste Wereldoorlog.

Lees ook:Terug naar Normandië D-Day 1944
Lees ook:Oorlogsveteraan Jim Martin (93) doet parachutesprong D-Day nogmaals
Lees ook:Nederland 4 en 5 mei
Lees ook:Specsavers eert oud-militairen tijdens Veteranendag 2014
Lees ook:Laatste Britse veteraan van de Eerste Wereldoorlog overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>