Bah, er zit vetluis in de wasmachine!

We kennen het nog wel van vroeger: grote pannen pruttelend op het vuur met daarin het wasgoed. Het hele huis rook dan naar omo of soda. Tegenwoordig kennen ze geen kookwas meer. Alles gaat op 40 graden met als gevolg: vetluis. Vetluis is een steeds vaker voorkomend probleem. De oorzaken: toenemend gebruik van vloeibare wasmiddelen, het gebruik van teveel wasmiddel per wasbeurt en lagere wastemperaturen. Stinkende was en wasgoed met bruine vlekjes en strepen zijn dan het gevolg van aanwezige vetluis in de wasmachine.

Vetluis, ook wel wasluis genoemd, is geen levend wezentje. Het is een zeepbacterie die op den duur bruine en/of grijze strepen veroorzaakt en de wasautomaat vervuilt. Vetluis kan ook in de slangen van de wasmachine komen en de waterniveauregeling van slag brengen. De zeepbacterie is vaak te herkennen aan de geur uit de machine, de grijzige drab langs de rand van de trommel of aan het feit dat de was minder goed schoon wordt.

Hoe komt je van de vetluis af? Aanbevolen wordt om de wasmachine zelf eens in de drie maanden preventief te reinigen. Door bijvoorbeeld de machine leeg op 90 of 95 graden Celsius te laten draaien met azijn of soda. Een andere optie is de machine eens per maand een was te laten draaien op 90 of 95 graden Celsius, bijvoorbeeld met witte handdoeken of lichtgekleurd beddengoed. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat vet en bacteriën eenvoudig worden verwijderd en niet in het wasgoed terechtkomen. Daarnaast wordt aangeraden de zeeplade en de afvoerpomp regelmatig schoon te maken.

Lees ook:Wat is beter voor je machine: poeder of vloeibaar wasmiddel?
Lees ook:Help: de wasmachine vreet sokken!!!
Lees ook:Vrouwen wassen wat af in hun leven
Lees ook:Vijf autotips van de ANWB tegen de kou
Lees ook:Betere sportprestaties bij omstreden medicijn

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Bah, er zit vetluis in de wasmachine!

  1. Helder Mientje

    Wasmachine laten draaien op 90gr of 95gr zónder wasgoed? Grote kans dat het glas van het deurtje scheurt.. leuke kostenpost.

    Bacteriën gaan niet dood op 40gr, dus ondergoed, handdoeken, washandjes, sokken en beddengoed (mijt) gewoon op 60gr wassen.

    Alles schoon, ook je machine. Gezeik met dat koud water wassen..

      /   Reply  / 
  2. fred

    als het niet weg gaat wassen
    MET VIACAL VLOEIBAAR ONTKALKINGSMIDDEL GEWOON EEN FLES ERIN GIETEN

    NIETYS MEER GEZIEN DAARNA

      /   Reply  / 
  3. Saar

    Handdoekenwas kan gewoon op 90 graden gewassen worden. Dus echt doen, want dat is een behoud voor je wasmachines. Kijk anders hier eens voor meer informatie http://www.wasmachines.nl/forum/

      /   Reply  / 
  4. Nicole

    Nou wij hadden hetzelfde probleem, allemaal vlekken in de was en het stonk! Alles geprobeerd, soda, azijn, extra water in de machine, kokend water door de slang achter het zeepbakje gegooid maar niks hiervan hielp :( Nu hebben we dus een nieuwe wasmachine gekocht en die komt dus volgende week binnen, maar ik heb er nu zoveel was liggen dat ik dacht; weet je wat het is VETluis ik gooi er gewoon ontvetter in (hij is toch al kapot :o )Heb dus Dasty (kun je halen bij de Wibra) In een een bolletje gedaan en een boel in het zeepbakje gegooid. Hele machine begon te borrelen en er kwam een heeeeeeleboel schuim uit, maar met die schuim kwam er ook gelijk alle drab en smerigheid uit waar je dus normaal niet bij komt. Paar keer over gespoeld en gepompt en raad is wat…..HIJ DOET HET GEWOON WEER!!!! :d Maar goed de nieuwe machine gaan we maar gewoon houden, want die oude was toch al bijna 10 jaar oud.

      /   Reply  / 
  5. Wasmachine

    Vetluis klinkt zo ontzettend naar :( Zeker soms een warme was draaien om dit te voorkomen!

    Groetjes,
    Nathalie
    Wasmachinespot

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>