Op 31 december is het blauwe maan

Alle reden om met de jaarwisseling de kou te trotseren, want als het helder weer is, is aan de nachtelijke hemel behalve vuurwerk ook een bijzonder natuurverschijnsel te zien: de zogenoemde blauwe maan.

Een blauwe maan is de tweede volle maan in een maand tijd. Dat gebeurt al zelden, maar dat de blauwe maan ook nog in de nacht van oud op nieuw schijnt is voor het laatst in 1990 waargenomen. De volgende blauwe maan tijdens de jaarwisseling verschijnt pas in 2028, zo heeft sterrenkundige Theo Jurriëns van de Rijksuniversiteit Groningen uitgerekend.

Het is volgens astronomen niet helemaal duidelijk waarom het verschijnsel blauwe maan heet. Sommigen denken dat Schotse sterrenkundigen in de jaren vijftig van de vorige eeuw voor het eerst een tweede volle maan zagen, die blauw was. De verkleuring was het gevolg van vervuiling van de atmosfeer door een bosbrand in Noord-Amerika.

De eerstvolgende maand die een dubbele volle maan heeft is augustus 2012 en daarna juli 2015.

Lees ook:Supermaan komt eraan
Lees ook:Broccoli is goed voor je botten
Lees ook:Ruimte-uitvaartbedrijf schiet je as naar de maan
Lees ook:Verrassende theorie over het geheim van een lang en gezond leven!!
Lees ook:Temptations zanger Richard Street overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>