Supermaan komt eraan

De maan zal komend weekend, bij gunstige weersomstandigheden, groter en helderder lijken dan normaal. Het is een fenomeen dat zich niet vaak voordoet. De volle maan staat op dat moment het dichtst bij de aarde.

Na 1993 bleef de grote maan twaalf jaar lang weg, maar sindsdien kwam de supermaan viermaal voor: in 2005, 2008, 2010 en 2011. Na aankomend weekeinde zal er pas weer in 2016 een supermaan zijn.

De afstand tussen maan en aarde varieert tussen 363.345 km en 405.500 km. Wanneer de maan het dichtst bij de aarde staat, wordt dat perigeum genoemd. Als er op dat moment ook een volle maan is, wordt dat supermaan genoemd. Een maan die 12 procent groter en helderder dan een gemiddelde volle maan.

Op internet is tussen astronomen en astrologen een verhitte discussie bezig over de supermaan. Het fenomeen wordt geregeld in verband gebracht met natuurrampen, maar wetenschappers wijzen zulke theorieën van de hand…….

Lees ook:Op 31 december is het blauwe maan
Lees ook:Ruimte-uitvaartbedrijf schiet je as naar de maan
Lees ook:Totale maaansverduistering vanavond
Lees ook:Noord-Hollandse vrouwen hebben de grootste voeten
Lees ook:Armoedepercentage ouderen laagst van alle leeftijdsgroepen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>