Hoe houden we de teentjes warm?

Vrouwen neigen negen keer sneller koude voeten te hebben dan mannen. En aangezien de koude nog even aanhoudt zijn we nog niet van dit probleem verlost. Hebben je voeten en handen het koud, dan lijkt je hele lichaam niet meer warm te worden, brrrrrrrr!

Een nieuwe Britse enquête geeft aan dat vrouwen meer koudegevoelens ontwikkelen. Ook zouden we sneller aan de ziekte van Raynaud  lijden, een erkende aandoening waarbij vingers en tenen niet genoeg bloed krijgen. Zo kunnen hevige pijnen ontstaan.Er zijn veel theorieën waarom vrouwen aan dit probleem lijden.  Zo zouden we meer vetlagen moeten voorzien van warmte. Onze bloedtoevoer beschermt vooral onze belangrijkste organen en romp boven onze ledematen. Gevolg is dat minder bloed stroomt naar handen en voeten. Mannen krijgen meer warmte binnen via hun spiermassa die beter voorzien wordt door de bloedvaten.

Een andere reden betreft de dikte van de huid. De huid van de vrouwelijke voeten is dunner en beschikt over minder onderhuids vet. Dus blijft het moeilijk ze warm te houden.  Naarmate we ouder worden, wordt de huid nog dunner (lees: kouder).

Op HLN stonden wat tips:

1.    Kies de juiste schoenen
De bloedsomloop is een unieke centrale verwarming voor het lichaam. Het voorziet je lichaam van warmte. Als je strakke schoenen draagt, kan dit afgesneden worden.

2.    Let op wat je eet
Vitamine K is belangrijk, het helpt om de cardiale spieren te versterken in je hart en de bloedvaten.  Het verbetert ook de circulatie rond je lichaam, met inbegrip van de voeten.  Gember, vis, peterselie, sla, lente-uitjes, abrikozen en selderij zijn allemaal goede bronnen van vitamine K.

3.    Beweeg
Regelmatige lichaamsbeweging, of het nu een stevige wandeling, fietsen of lopen is, het houdt het hart gezond, sterk en efficiënter om het bloed rond het lichaam te pompen.

4. Gebruik een voetenbadje
Als je heel koude voeten hebt, is het belangrijk deze niet te snel op te warmen. Een hete waterkruik of aanleunen tegen een radiator zijn niet aan te raden, want zo kan je eindigen met wintertenen.  De meest effectieve manier is om je voeten in warm water of in een voetenbadje te steken.  Dit zal je voeten geleidelijk opwarmen en deze aan de buitenkant hydrateren.

5. Drink veel water
Een droge huid slaagt er niet in om een goede vochtbalans te handhaven. De warmte kan zo niet behouden blijven.

6. Draag natuurlijke sokken
Goedkope, synthetische vezels zijn zo nauw met elkaar verweven dat er geen lucht tussen kan. Natuurlijke wol en  katoenen sokken hebben meer textuur vezels en zijn minder strak gebonden, dus regelen ze beter de warmtetoevoer rond de voeten.

7.  Hydrateren
Lanoline zit in heel wat vochtinbrengers en helpt om vocht vast te houden in de huid, verbetert de doorbloeding en slaagt erin warmte te behouden.

Lees ook:Koude voeten? Koud water!
Lees ook:Waarom hebben vrouwen het toch altijd koud
Lees ook:Vrouwen hebben vaker koude handen en voeten dan mannen
Lees ook:Puur genieten van deze magnetronsloffen
Lees ook:Verbrand door de zon? Zo herstelt je huid sneller!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>