Waarom hebben vrouwen het toch altijd koud

De avonden worden weer kouder en op mijn opmerking “brrrrr, ik heb het koud” gisteravond hoorde ik (zoals verwacht) uit z’n luie oorstoel: “dat ligt aan jou kind, doe lekker een dikke trui aan…….”.  Ja hoor, daar gaan we weer. Koude handen en voeten, het kan een gezellige winteravond al snel verpesten. Waarom hebben vrouwen het altijd koud en mannen niet? De reden waarom vrouwen gevoeliger zijn voor koude, is puur biologisch.
Bloed naar de uiteinden van je lichaam krijgen, gaat als vrouw een stuk moeilijker. In de kern van ons lichaam heeft bloed een aangename temperatuur van 37 graden, maar om onze koude handen en voeten te verwarmen moet het een hele weg afleggen. Bij mannen gaat dit een stuk sneller en vlotter en daarom hebben zij het altijd warmer.

Vrouwen hebben 10 procent meer koudegevoelige zenuwen in de huid dan mannen. Geen wonder dus dat we veel sneller opmerken dat het kouder wordt.

Zelfs tijdens onze nachtrust heeft koude meer effect op vrouwen. ‘s nachts daalt de lichaamstemperatuur bij iedereen, gewoon omdat we niet actief zijn en onze warmteproducerende spijsvertering eveneens op slaapstand staat. Bij vrouwen daalt de temperatuur jammer genoeg meer én sneller.

Tot slot is het zo dat vrouwen ook op een psychologisch niveau meer vatbaar zijn voor koude dan mannen. Biologen vermoeden dat onze moederfunctie hier iets te maken heeft. We zouden hierdoor alerter en gevoeliger zijn, want eens zwanger, is het onze missie om de embryo op een goede temperatuur te houden.

Zo, de volgende keer als hij weer zo reageert, weet ik wat ik zeggen moet en gaat de kachel gewoon een graadje hoger!

Lees ook:Vrouwen hebben vaker koude handen en voeten dan mannen
Lees ook:Pak je koude-voeten-kwaaltje aan
Lees ook:Hoe houden we de teentjes warm?
Lees ook:Nooit meer koude voeten met deze magnetronpantoffels
Lees ook:Met deze truc val je snel(ler) in slaap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>