Oude verkiezingsaffiches in Den Haag

In het Museum voor Communicatie in Den Haag is de tentoonstelling “De kiezer verleid?” te zien. Daarin toont het museum verkiezingsposters uit de afgelopen eeuw uit Nederland en Duitsland, onderverdeeld in vijf thema’s. Zo is er het thema “bekende koppen” met affiches waarop portretten van lijsttrekkers. Hendrik Colijn bijvoorbeeld, afgebeeld als stuurman. Hij was daarmee in 1925 een voorloper in een wereld waar televisie en internet nog niet voor een brede bekendheid van personen zorgde. Binnen het thema “wij zijn voor” staan partijprogramma’s centraal. Het affiche van de PSP uit 1971 (in 1989 opgegaan in GroenLinks) bijvoorbeeld toont een naakte vrouw in een grasveld met de leus “ontwapenend”. Affiches waarin partijen zich afzetten tegen concurrenten zijn terug te vinden onder het thema “de tegenpartij”. Zo ontwierp Albert Hahn in 1918 een affiche voor de toenmalige SDAP waarbij wordt opgeroepen het veelarmige monster van het kapitalisme (oorzaak van oorlogsleed, honger en ellende) te verslaan door rood te stemmen. “Dit zijn wij” bevat affiches waarop partijen zichzelf in het brede spectrum van de politiek neerzetten. Zoals op de affiche van de FDP uit 1981, waarop een geel visje tegen een grote stroom van oranje vissen inzwemt met daarbij de leus “Einer muss es ja tun”.

Het thema “stem” tenslotte geeft heel concreet een stemoproep. Zo laat een Duits affiche uit 1931 de partijnaam “Deutsch Nationaal” midden in een schietroos zien waarbij de kijker wordt uitgedaagd weloverwogen te richten. Bezoekers kunnen na afloop van de tentoonstelling hun eigen stem uitbrengen op de beste verkiezingsaffiche. De tentoonstelling is nog tot en met december te zien.

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Tentoonstelling over de kunst van het ouder worden
Lees ook:‘Picasso in Parijs, 1900-1907’ in van Gogh Museum Amsterdam
Lees ook:Verwacht in het Nationaal Militair Museum
Lees ook:Nieuwe Letterkundig Museum geopend door Harry Mulisch
Lees ook:Nederlands fotomuseum kleurt WIT!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>