‘Picasso in Parijs, 1900-1907’ in van Gogh Museum Amsterdam

Pablo Picasso is wereldberoemd maar hoe groeide hij van jonge, onbekende kunstenaar in enkele jaren uit tot leider van de avant-garde? Voor het eerst wordt in Nederland een tentoonstelling gewijd aan deze spectaculaire ontwikkeling die Pablo Ruiz y Picasso (1881-1973) doormaakte in het cultureel bruisende Parijs aan het begin van de 20e eeuw.

De tentoonstelling Picasso in Parijs, 1900-1907 toont ruim 70 kunstwerken, waaronder topstukken als Zelfportret met palet en Moulin de la Galette en belangrijke werken uit privé-collecties en musea zoals het Centre Pompidou in Parijs, het Metropolitan Museum of Art en het Guggenheim Museum in New York. De tentoonstelling is van 18 februari tot en met 29 mei 2011 te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam en reist daarna door naar het Museu Picasso in Barcelona. Tijdens de tentoonstelling staat Picasso centraal in allerlei activiteiten in het Van Gogh Museum, zoals in de dansvoorstelling Nomade van Krisztina de Châtel op vrijdagavond, de gratis zondaglezingen op de eerste zondag van de maand en de kinderworkshops ‘Schilder je eigen Picasso’ in het weekend.

Hoewel Picasso zich door vele kunstenaars liet inspireren, was hij nooit een imitator. Wel maakte hij volop gebruik van de ontdekkingen van zijn tijdgenoten en van voorbeelden uit de kunstgeschiedenis om een eigen stijl te creëren. De jonge Picasso zag in Parijs voor het eerst de kunst van onder anderen Vincent van Gogh, Paul Gauguin en Henri de Toulouse-Lautrec. Hij experimenteerde met nieuwe schilder- en grafische technieken en verbeeldde Parijse thema’s als dansende vrouwen en cafés uit het nachtleven van Montmartre. Later verschoof zijn aandacht naar meer diepgaande en melancholische thema’s zoals het circus, arme mensen en moeders met kinderen. Hij ontwikkelde zich tot baanbrekend avant-garde kunstenaar met een revolutionaire moderne stijl die de koers van de kunst van de twintigste eeuw zal veranderen. De tentoonstelling is samengesteld door gerenommeerd Picasso-specialist Marilyn McCully en wordt georganiseerd in samenwerking met het Museu Picasso in Barcelona.

Elke vrijdagavond tijdens de tentoonstelling is de dansvoorstelling Nomade te zien, van Dansgroep Amsterdam onder leiding van Krisztina de Châtel. Deze bijzondere dans is geïnspireerd op Picasso’s verbeelding van het circus en elke vrijdag om 19.30 en 20.45 uur in de tentoonstellingsruimte gratis toegankelijk voor bezoekers van de Picasso-tentoonstelling.

Elke zaterdag en zondag van 11.30 tot 13.15 uur en van 14 tot 15.45 uur zijn er kinderworkshops ‘Schilder je eigen Picasso’. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen ijverig aan de slag, terwijl de (groot)ouders rustig de tentoonstelling bekijken.

Ook de zondaglezingen, die elke eerste zondag van de maand  om 14 uur gratis zijn bij te wonen voor bezoekers van het Van Gogh Museum, staan in het teken van Picasso.
Op zondag 20 februari vertelt hoofdtentoonstellingen Edwin Becker over de ontwikkeling van de jonge Picasso tot baanbrekend kunstenaar. Zondag 6 maart belicht literatuurhistoricus Peter Read de artistieke uitwisselingen tussen Picasso en de dichters uit zijn vriendenkring. Edwin Becker vertelt op 3 april over Picasso en de wereld van het circus en op zondag 1 mei geeft conservator Nienke Bakker een lezing over Het Montmartre van de kunstenaars: Cafés, cabaret en theater.

Tijdens de tentoonstelling presenteert het Van Gogh Museum ook Uitgaan in Montmartre: Café en theater in prenten. Affiches, prenten, theaterprogramma’s, boeken en schilderijen geven een impressie van het bloeiende artistieke klimaat in de Parijse wijk Montmartre rond 1900. De landelijke omgeving en het uitgaansleven werden verbeeld door Van Gogh, Toulouse-Lautrec, Steinlen en Ibels, kunstenaars die Picasso inspireerden.

Elke vrijdag om 18.45 uur en op zondag om 11.45 uur start een gratis rondleiding over de tentoonstelling, waarvoor u zich kunt aanmelden bij de informatiebalie. Een echte aanrader, want u bent in korte tijd op de hoogte van alle ins en outs van Picasso en zijn werk.
Picasso in Parijs, 1900-1907 is van 18 februari tot en met 29 mei 2011 in het Van Gogh Museum in Amsterdam en dagelijks open van 10 tot 18 uur, op vrijdagavond tot 22 uur. De toegangsprijs is € 14,- per persoon en voor bezoekers tot 17 jaar en met een museumkaart gratis. Kijk voor actuele informatie en het complete lezingenprogramma, de rondleidingen en workshops op www.vangoghmuseum.nl/picasso

Lees ook:Van Gogh Museum verhuist topstukken naar Hermitage
Lees ook:Van Gogh Museum; 1,5 miljoen cultuurliefhebbers uit binnen- en buitenland
Lees ook:Mesdag en Van Gogh, samen in een jurk: Panorama Mesdag pakt uit
Lees ook:Met de (klein)kinderen naar Bert en Ernie in het Van Gogh Museum
Lees ook:Keukenhof 2015 geopend door Willem van Gogh

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Picasso in Parijs, 1900-1907’ in van Gogh Museum Amsterdam

  1. Baukje

    Lees ook over Picasso in Parijs bij Art Update, interessant blog over moderne kunst van Ko van Dun. http://www.artupdate.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>