Volgens Plasterk kort CDA stiekem ouderen

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen een opmerkelijke bijdrage in de Volkskrant van afgelopen zaterdag 22 mei, door oud-minister van onderwijs Ronald Plasterk van de PvdA. Plasterk reageert met zijn artikel op een uitspraak van Jan Peter Balkenende in het tv-programma Knevel & Van den Brink. Balkenende betichtte in die uitzending de PvdA van jokken over het koopkrachtverlies in de CDA-begrotingsplannen. De CDA blijkt, volgens doorrekening van het Centraal Plan Bureau (CPB), huishoudens het hardste aan te pakken (gevolgd door de VVD) met gemiddeld 480 euro per gezin per jaar. Plasterk verklaart over dat koopkrachtverlies het volgende in zijn reactie: “Dit is simpelweg wat het CPB heeft opgeteld uit de nieuwe plannen die het CDA heeft voor de begroting: de zorgtoeslag, de huurtoeslag, het verlagen van het sociale minimum. Het CPB legt zo’n optelling aan elke partij voor voordat ze wordt gepubliceerd, en kennelijk heeft het CDA die goedgekeurd. Als het resultaat je niet bevalt is het min om anderen van jokken te beschuldigen”.

“Er valt nog meer op aan de CDA-plannen”, volgens Plasterk. “Alle AOW’ers worden zwaar aangepakt. Op pagina 6 van de bijlage staat: “Het CDA schaft de AOW-tegemoetkoming in elf jaar af. Dit bespaart 0,6 miljard vanaf 2021.” Dit inkomensverlies wordt maar voor eenderde gecompenseerd. Daarom levert alle alleenstaande AOW’er 274 euro per jaar in, echtparen 548 euro. Deze maatregelen, die alle ouderen treffen, staan niet in het verkiezingsprogramma van het CDA, noch heeft Balkenende ze aangekondigd. Kennelijk hoopte het CDA dat niemand erachter komt waar men stiekem mee bezig was. De rekening voor de economische crisis mag nooit eenzijdig worden gelegd bij mensen die krap zitten, en dat doen CDA en VVD wel. De keuze van de PvdA is om de noodzakelijke en soms stevige maatregelen uit te voeren, maar op een eerlijk manier”, zo besluit Plasterk zijn bijdrage.

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Ouderen gaan er fors op achteruit…
Lees ook:Koopkracht-onderzoek: ‘Ouderen niet veel slechter af dan anderen’
Lees ook:Allerarmste ouderen raken behoorlijk wat geld kwijt…
Lees ook:Plasterk pleit voor gemeenteloket senioren
Lees ook:Verwijderingsbijdrage gaat verdwijnen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Volgens Plasterk kort CDA stiekem ouderen

  1. Pina

    blog van de toekomst, doorgaan zo!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>