Pieken op je vijftigste

Wetenschappers Ton Wilthagen en Sonja Bekker van de Universiteit van Tilburg kwamen al medio 2008 tot de opmerkelijke constatering dat mensen rond hun vijftigste het meest productief zijn. Lag bij vorige generaties de piekleeftijd nog tussen het veertigste en vijfenveertigste levensjaar, in 2008 lag deze rond de vijftig jaar. De leeftijdsgrens waarop mensen nog makkelijk dingen aankunnen schuift dus langzaam op. Scholing van oudere werknemers heeft dus wel degelijk zin, concluderen de wetenschappers.“Het is een kwestie van onderhoud en blijven doen”, stelde Wilthagen destijds in dagblad Trouw. Wilthagen adviseert het vergrijzende Europa over hoe de arbeidsmarkt gezond te houden zodat die kan concurreren met landen als China, India en de VS. Daarbij is scholing van werkenden en werklozen cruciaal in de snel veranderende wereldeconomie. Wilthagen pleitte in Trouw voor een publiek scholingssysteem zoals in Denemarken. “Denen zijn niet afhankelijk van werkgevers die in hen willen investeren of van de beschikbaarheid van scholingsfondsen binnen hun sector.” De trend in ons land is echter tegengesteld: steeds minder werkenden en werklozen volgen een opleiding of cursus. “De overheid heeft scholing min of meer ontmoedigd door de aftrekmogelijkheden te beperken”, bekritiseerde Wilthagen destijds.

Maar ook bij werknemers zelf moet de knop om. Uit onderzoek van MKB Nederland bleek eerder, dat juist in de “piekfase” – tussen de zesenveertig en vijfenvijftig jaar – de behoefte aan scholing relatief het geringst is. Rob Slagmolen van de werkgeversorganisatie zei hierover in Trouw: “Het is niet dat werknemers niet ambitieus zijn, maar in veel sectoren denken ze dat scholing voor hen persoonlijk niet noodzakelijk is. En dat als zij een cursus volgen, het lijkt alsof zij hun werk niet meer goed uitvoeren.”

Bron: www.hrpraktijk.nl

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Pensioen is slecht voor gezondheid
Lees ook:Trouw viert 20.000e editie met feestelijke krant
Lees ook:Aantal 50-plussers zonder baan blijft stijgen
Lees ook:Oudere werknemer mag plaats maken voor de jeugd
Lees ook:NTI komt met gratis cursus 1-aprilgrappen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>