De resultaten van vogelteldag Euro Birdwatch 2010

Wij hebben een tuin waar om de een of andere reden (…laten we het: voedsel noemen…) altijd heel veel vogels zitten. Op zich hadden we dan ook best mee kunnen doen aan de vogelteldag, …als we tenminste thuis waren geweest. Meest geteld was vandaag tijdens Euro Birdwatch 2010 de spreeuw (50.196 exemplaren)Het totale aantal getelde dieren viel overigens tegen: 220.506 vogels tegen 663.550 twee jaar geleden. Volgens de Vogelbescherming heeft dit te maken met het slechte weer van zaterdag.

De ruim honderd vogelwerkgroepen noteerden 50.196 spreeuwen. Tweede werd de kievit, waarvan er 33.353 exemplaren zijn waargenomen. Vorig jaar stond deze weidevogel nog op een zevende plaats met 7465 stuks. Opvallende nieuwkomer in de top tien is de zanglijster: vorig jaar een dikke achthonderd keer geteld, dit jaar ruim 18.000 keer. De telling leverde ook enkele bijzondere soorten op. Zo zijn achttien ijsgorzen, dertien rode wouwen, vijf beflijsters, een cetti-zanger en een koekoek waargenomen. Hmmm… Ik denk dat ik die niet zo 1-2-3 zou hebben herkend. Ik heb het eigenlijk meestal gewoon over ‘vogels’in het algemeen. Mijn vrouw overigens niet, die is regelmatig in de weer met vogelboekjes en identificatiekaarten waarop de verschillende soorten staan beschreven.

Lees ook:Mus winnaar tuinvogeltelling 2010
Lees ook:Nationale Tuinvogeltelling breekt alle records
Lees ook:Top 10 tuinvogeltelling 2011
Lees ook:Zesde Nationale Tuinvogeltelling
Lees ook:Spinnen tellen….. doe je mee?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>