Ochtendhumeur? Zes tips!

Een paar dagen geleden belde ik ‘s morgens mijn dochter. Ze nam op met een stem alsof ze de avond ervoor 3 pakjes zware shag had gerookt…… en ze rookt helemaal niet!!  “Jeetje, wat klink je raar” zei ik. “Nou, mam, hou op, dat weet je toch! Ik functioneer niet ‘s morgens, laat me nou maar!” En eigenlijk herken ik dit chagrijnige gedrag wel want ook ik heb vreselijke moeite met de ochtend. Ik moet ontdooien en heel langzaam gaat alles het weer doen aan me. Een ochtendhumeur is meestal niet een kwestie van instelling of karakter. Het heeft te maken met je biologische klok.

De tips die kunnen helpen:

Op tijd naar bed
Een ochtendhumeur kan, of je nu avondmens bent of niet, simpelweg ontstaan door een slaaptekort. Als je regelmatig te laat naar bed gaat, kom je ‘s ochtends moeilijker op gang. Ook als je een avondmens bent, kun je jezelf aanwennen om op tijd naar bed te gaan. Stel voor jezelf een vaste tijd in. Hoe later je naar bed gaat, hoe groter de kans dat je ‘s ochtends moeizaam wakker wordt uit een diepe slaapfase.

Zorg dat je makkelijk inslaapt
Als je moeite hebt met inslapen, zorg dan dat je in de avond geen opwekkende activiteiten meer onderneemt. Zet de computer om 21.30 uur uit en blijf niet tot laat televisiekijken. Lees liever nog even een boek. Sporten in de avond kan je lang wakker houden. Het beste is als je 4 uur voordat je in bed stapt niet meer sport.

Probeer eens een tijdje een glas warme melk te drinken voordat je naar bed gaat. De stof tryptofaan in de melk helpt je sneller in slaap te vallen. Vermijd koffie en alcohol. Ze hebben beiden een slaapverstorende werking. Door alcohol kom je misschien makkelijker in slaap, maar het verstoort je slaapritme verderop in de nacht.

Sta op tijd op
Ben je een avondmens, dan kan later opstaan helpen. Je biologische klok komt immers ook pas later op gang. Maar als je naar je werk moet, is het toch beter om ruim op tijd op te staan.

Doe rustig aan, geef je lichaam iets meer tijd om op te starten. Dat werkt beter dan snel ontbijten en gehaast je spullen bij elkaar pakken. Leg eventueel de avond ervoor alvast dingen klaar die je nodig hebt. Doe er alles aan om ‘s ochtends geen haast te hoeven hebben, dat maakt het opstarten een stuk gemoedelijker.

Drink water
Drink nog voor je ontbijt een glas lauwwarm water. Dat geeft je niet alleen een verkwikkend gevoel, maar het helpt ook je darmen op gang en daarmee je hele lichaam.

Leg het uit
Drukte en lawaai werkt bij een ochtendhumeur als olie op het vuur. Vertel je gezin of je collega’s dat je ochtendhumeur een lichamelijk gegeven is en niet komt doordat je altijd met je verkeerde been uit bed stapt. Als gezinsleden of collega’s niet meteen voluit tegen je aanpraten, dan kan je humeur zich sneller herstellen.

Zorg voor licht
Het hormoon melatonine zorgt dat we ‘s avonds slaperig worden. Melatonine wordt afgescheiden door de pijnappelklier in de hersenen. De klier wordt aangestuurd door lichtprikkels die via de ogen worden doorgegeven.

Krijg je overdag te weinig daglicht, dan kan het dag- en nachtritme van de klier verstoord raken. Sommige mensen zijn heel gevoelig voor een gebrek aan licht. Het kan bovendien leiden tot een sloom gevoel en gebrek aan concentratie.

Een specifieke groep met behoefte aan helder licht zijn de bejaarden. Enerzijds zijn ouderen vaak minder mobiel en komen ze daarom vaak minder buiten, anderzijds komt er ook minder licht op het netvlies omdat de pupil kleiner wordt met de leeftijd en de transparantie van de ooglenzen met leeftijd afneemt. Extra licht verbetert hun zicht, maar ook hun dag-nacht ritme wordt erdoor verbeterd.


Bron: gezondheidsnet

Lees ook:Ochtendhumeur? Start rustig op!
Lees ook:En weg is je ochtendhumeur……
Lees ook:Het einde van de zomertijd is nabij
Lees ook:Nog eventjes en het is weer wintertijd!
Lees ook:Let op de klok vanavond: wintertijd!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>