Ochtendhumeur? Start rustig op!

Lastig hoor, twee mensen samen onder één dak: de één een ochtendmens en de ander een avondmens. Wij hebben hier thuis duidelijke afspraken over gemaakt en och, dan valt alles best mee.  Ik kom als een diesel op gang komt en mijn partner zou het liefst al goeie gesprekken gaan voeren. En juist dat moet hij nou net niet doen: eerst een paar koppen koffie en douchen!
Een onderzoeksbureau vroeg ruim duizend mensen naar hun stemming in de vroege morgen. 48 procent gaf aan geregeld last van een ochtendhumeur te hebben. Vraag je het hun partners, dan loopt het op tot 54 procent. Vooral jonge mensen tot 35 jaar blijken vaak een ochtendhumeur te hebben. Maandagmorgen valt ons zwaar, omdat het weekend het ritme doorbreekt.

Vooral avondmensen hebben last van een ochtendhumeur. Of jij een ochtendmens of een avondtype bent heeft alles te maken met je biologische klok. Die klok gebruikt elke dag aanwijzingen als licht, temperatuur en werktijden. Tien procent van de mensen behoort tot het ochtendtype, een iets groter percentage is avondmens. Een grote grijze groep bevindt zich in het midden. Mannen zijn vaker avondtypes. Het hormoon melatonine, dat zorgt voor je slaap-waakritme, stuurt je biologische klok aan. Bij avondmensen komt de melatonineproductie later op gang dan bij ochtendmensen.

Volgens Gerard Kerkhof, slaapdeskundige en hoogleraar psychofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam, moet een avondmens het moment van opstaan niet uitstellen. ‘Van haasten wordt je humeur alleen maar slechter. Het is beter om wat vroeger op te staan. Doe de gordijnen direct open, want licht is heel belangrijk. Deel je morgen in: kleed je aan, zet zachtjes een muziekje op en praat rustig met huisgenoten. Sommige mensen hebben twee koppen koffie nodig. Ook is het slim om ’s avonds alvast dingen klaar te zetten voor de volgende ochtend.’

Lees ook:Vaker gezondheidsproblemen bij avondmensen
Lees ook:Ochtendhumeur? Zes tips!
Lees ook:En weg is je ochtendhumeur……
Lees ook:Lichttherapiebril vervroegt inslaapmoment en verlengt slaapduur
Lees ook:Hoe meer koffie en groene thee, hoe kleiner risico op beroerte!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ochtendhumeur? Start rustig op!

  1. Hu Mo

    Ik heb last van ochtendhumor.
    Ik druk mijn vrouw op de neus en kus de wekker!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>