En weg is je ochtendhumeur……

Uit nieuw onderzoek blijkt, dat laptops, tablets en smartphones een perfect onderdeel van je ochtendritueel kunnen zijn.  Blootstelling aan blauw licht na het opstaan stoomt je namelijk veel beter klaar voor de dag die komt. Minder stress zorgt meteen ook dat je ochtendhumeur verdwijnt. Geen schande trouwens, want 9 op de 10 mensen hebben er last van. Niets is zo verschrikkelijk als de dag verkeerd beginnen met een flink ochtendhumeur. Het kan de rest van je dag zo enorm verpesten.

 


Onderzoekers van het Rensselaer Polytechnic Institute in New York hebben de theorie uitgetest op 18 tieners. Ze kregen gedurende drie nachten slechts 4,5 uurtjes slaap en werden gewekt met natuurlijk licht of blauw licht. De tieners die blootgesteld werden aan het blauwe licht hadden bijna twee keer zoveel cortisol in hun systeem dan de anderen.

“Cortisol, dat is toch een slecht hormoon?”, hoor ik je denken. Volgens professor Mariana Figueiro is het antwoord op die vraag allesbehalve zwart-wit. Een verhoogde hoeveelheid cortisol werd eerder al gelinkt aan stressgebonden gezondheidsproblemen als gewichtstoename en hartaandoeningen. 

Toch zou een piek in de ochtend ervoor zorgen dat je biologische klok reset en je lichaam synchroniseert met de dag. Dit verklaart ook waarom je voor het slapengaan beter uit de buurt blijft van blauw licht. Je lichaam pompt dan namelijk melatonine door je systeem om je slaperig te maken, een proces dat helemaal wordt tegengewerkt wanneer blauw licht de indruk wekt dat je net wakker moet blijven.

Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen die ‘s morgens een boost ervaren in hun cortisollevel betere dagen ervaren omdat het hormoon hen klaarstoomt voor de stress die nog komen moet. Voor een maximaal effect doe je er goed aan ‘s morgens een digitale krant of een e-boek te lezen vlak aan een raam. Wie trouw blijft aan zijn papieren krant, vervangt de nachtlamp door een variant die blauw licht uitstraalt.

Lees ook:Koffietijd is om half elf en niet eerder!
Lees ook:Hart en hersenen hebben het zwaar te verduren na overlijden geliefde
Lees ook:Ochtendhumeur? Zes tips!
Lees ook:Ochtendhumeur? Start rustig op!
Lees ook:Al lachend hou je je geheugen op peil!

1 Reacties // Reageer

One thought on “En weg is je ochtendhumeur……

  1. jan willem

    Good to know! Maar nu dus als de weerlicht s3 uit en melk warm maken.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>