Minder ouderen voelen zich onveilig op straat

Steeds minder vrouwen voelen zich ‘s avonds onveilig op straat. Dat geldt ook voor een toenemend aantal ouderen, terwijl die zich net als vrouwen lange tijd juist steeds onveiliger voelden op straat. Ik zou het mooi nieuws willen noemen. Maar de echte belangrijke vraag is natuurlijk; waardoor komt het dat de oudere groep en de vrouwen zich veiliger is gaan voelen? Want ik geloof niet dat het ook echt heel veel veiliger is geworden.Dat het gevoel van onveiligheid is afgenomen concluderen trendwatcher Carl Rohde, auteur Norbert Mirani en onderzoeker Goos Eilander van Trendbox in hun boek Dossier Supertrends. Zij zien sinds ongeveer het jaar 2000 een consequent dalende lijn bij zowel vrouwen als ouderen als het gaat om het onveiligheidsgevoel op straat. De gegevens komen uit het continu-onderzoek van Trendbox onder zesduizend mensen van 16 jaar en ouder. De cijfers zijn opgenomen in het Dossier Supertrends. Eilander noemt het opvallend dat jongeren, vooral de laatste twee jaar, zich wel steeds onveiliger voelen. Dat heeft volgens Eilander alles te maken met jongerengedrag tijdens het uitgaan.
„Daarnaast vermoeden we dat het stijgende onveiligheidsgevoel bij jongeren enigszins aangejaagd wordt door hun grotere bereikbaarheid via social media als Twitter, Hyves en Facebook. Zij zijn eerder en doordringender op de hoogte van wat er gebeurt in de omgeving, die door social media steeds transparanter wordt”, licht Eilander toe.
Ouderen komen daarentegen minder vaak buiten de deur en zijn dus minder in de gelegenheid akkefietjes op straat mee te maken, zien Eilander, Rohde en Mirani. „Bovendien wonen ouderen vaker in buitenwijken, waar het waarschijnlijk minder gevaarlijk aanvoelt.” Dat vrouwen zich minder onveilig voelen komt volgens de auteurs omdat zij zich steeds sterker wanen. „Hun rol in de maatschappij neemt toe; ze zijn zelfstandiger, verdienen zelf en zijn beter opgeleid dan mannen.” Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bevestigt dat in het algemeen het onveiligheidsgevoel bij het publiek afneemt. Met het verbeterde veiligheidsgevoel hangt mogelijk samen dat iets meer mensen tevreden zijn met de straffen die Nederlandse rechters uitdelen. „Het beleid wordt consequent zwaarder en mensen hebben dat meteen door”, zegt Eilander.
Nog altijd vindt circa driekwart van de bevolking dat misdadigers er te gemakkelijk vanaf komen – namelijk 75 procent van de mannen en 77 procent van de vrouwen, blijkt uit Dossier Supertrends. Maar in 2007 was dat nog respectievelijk 80 en 83 procent. Vlak na de moord op Pim Fortuyn in 2002 was Nederland het sterkst verontwaardigd over het strafklimaat: toen moesten van 87 procent van de ondervraagden de straffen zwaarder. Dat burgers heel snel reageren op ontwikkelingen in de maatschappij laat de grafiek volgens Eilander zien zo rond 1997, wanneer het ‘zinloos geweld’ zijn intrede doet. Een aantal incidenten op rij deden het percentage ontevredenen omhoog schieten. „Bij grote verontwaardiging wil men strengere straffen”, meldt Eilander.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:50-plusvrouwen voelen zich net zo sexy al op hun 20ste!
Lees ook:De Nederlander is behoorlijk eenzaam!
Lees ook:Alcoholslot in gebruik!
Lees ook:Seks voor Nederlandse vrouw vroeger belangrijker dan nu
Lees ook:50PLUS en SP doen het goed bij de ‘ouderen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>