Cafeïne en alcohol mixen kan kwalijke gevolgen hebben

Herinner je je nog vroeger, na een feestje of verjaardag, dan ging er een schaal broodjes rond met een kop koffie…..je zou dan snel ontnuchteren als je teveel gedronken had. Nu jaren later, blijkt dat allemaal onzin volgens de wetenschappers! Cafeïne en alcohol mixen kan zelfs kwalijke gevolgen hebben.

Wederom werden voor dit onderzoek muizen ingezet om dit te bewijzen: ze moesten een weg in een doolhof zien te vinden terwijl ze allerlei onaangename prikkels als fel licht en harde geluiden, trachtten te vermijden. De diertjes kregen alcohol en cafeïne in verschillende dosissen toegediend. Daarna werd hun gedrag vergeleken.

Wanneer de muizen enkel alcohol kregen, bleken ze meer ontspannen. Wel slaagden ze er niet meer zo goed in om de onaangename prikkels te vermijden. Kregen ze enkel koffie, reageerden ze alerter. De combinatie alcohol én cafeïne maakte de muizen alert en ontspannen tegelijkertijd. Alleen bleken ze niet in staat om de vervelende prikkels te vermijden.

Volgens de onderzoekers denken de muizen (lees: mensen) wel dat ze alerter zijn, in werkelijkheid is dat niet het geval. Net daar schuilt het gevaar: “Wie zich moe en bedwelmd voelt na het drinken van alcohol, zal eerder toegeven dronken te zijn. Wie daarentegen ook cafeïne heeft genuttigd, zal zich wakkerder voelen en zich in staat achten om potentieel gevaarlijke acties te ondernemen, zoals achter het stuur van een auto kruipen.”

Lees ook:Na een sterke kop koffie twintig minuten slapen, maakt superalert
Lees ook:“…Koffie, koffie, lekker bakkie koffie!…”
Lees ook:Nog even …en dan blijkt dat koffie eigenlijk een soort gezondheidsdrankje is!
Lees ook:Schokkende hersenscans: de gevolgen van alcohol, koffie en roken
Lees ook:Koffiedrinken verlaagt kans op huidkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>