Na een sterke kop koffie twintig minuten slapen, maakt superalert

Schermafbeelding 2014-09-07 om 12.04.27Het kan zijn dat je, nu je de vijftig bent gepasseerd, wat vaker moe bent. Of helemaal niet: lees dan vooral niet verder. Maar herken je jezelf hier wel in, schenk jezelf dan een kop sterke koffie in, waarna je een power nap van twintig minuten neemt. Die combinatie schijnt ontzettend effectief te zijn. Wanneer je wakker bent, produceren de neuronen in je brein de stof adenosine, een bijproduct van celactiviteit. De opbouw van die molecule draagt bij tot een gevoel van vermoeidheid. Tijdens een ‘coffee nap’ of ‘koffiedutje’ reageren cafeïne en slaap op de adenosine. En dat schijnt je een ontzettend fijne energieboost te geven.
Cafeïne komt via het bloed in je hersenen terecht, waar het door zijn gelijkaardige structuur als adenosine, in de receptoren van die stof past en er delen van blokkeert. Een slaapje gecombineerd met een kop koffie is nog efficiënter. Slaap doet de adenosine uit je brein verdwijnen, waardoor je je na een tukje van 20 minuten opnieuw zo fris als een hoentje voelt. Het duurt ook 20 minuten vooraleer cafeïne zich een weg naar je bloed heeft gebaand. Je krijgt dus een dubbel effect: een power nap vermindert de hoeveelheid adenosine net op het moment dat het effect van de cafeïne voelbaar is. Resultaat: je bent veel alerter.

Een studie van de Loughborough Universiteit bevestigt dat mensen die koffiedutjes doet minder fouten maken in een rijsimulatietest dan mensen die alleen koffie dronken of alleen een slaapje deden. Een test aan de universiteit van Hiroshima toonde eveneens aan dat je alerter wordt als je eerst een kop koffie drinkt en vervolgens een dutje doet.

Lees ook:Afvallen? Zet het water maar op!
Lees ook:Koffiedrinken verlaagt kans op huidkanker
Lees ook:Kopje koffie? Dat kan prostaatkanker voorkomen!
Lees ook:Koffietijd is om half elf en niet eerder!
Lees ook:Kopje koffie kauwen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>