Ouderen hulpeloos bij een overval? Mooi niet!

De tijd dat “oudjes” een makkelijke prooi waren voor overvallers lijkt verleden tijd. Hulpeloos zijn we allang niet meer en ook valt er steeds minder te halen. Het Korps landelijke Politiediensten heeft het fenomeen woningovervallen laten onderzoeken. Het onderzoek moet duidelijk maken wie slachtoffer zijn, hoe groot de buit is en hoe overvallers zich voorbereiden. Het onderzoek laat zien dat de buit vaak laag is en dat overvallers zich slecht voorbereiden, zeker als ze menen met ouderen van doen te krijgen.

Doordat ouderen zich vaak genoeg verweren, raken zij wel vaker gewond. Opmerkelijk is dat bij de 163 onderzochte woningovervallen 233 mensen gewond zijn geraakt. Een op de vijf slachtoffers was tussen de 64 en 98 jaar. De meeste overvallen worden tussen 17.00 en 02.00 uur gepleegd, met een piek tussen 20.00 en 23.00 uur. In ongeveer de helft van de gevallen kwam de overvaller binnen door aan te bellen en zich voor te doen als werknemer van een bepaald bedrijf.

Het Korps Landelijke politiediensten heeft het onderzoek laten doen omdat een woningoverval grote impact heeft op de slachtoffers. Ze staan oog in oog met de overvaller, ze worden in hun eigen woning beroofd en vaak wordt er veel geweld gebruikt.

De politie adviseert slachtoffers bij een overval gebruik te maken van het RAAK-principe: Rustig blijven, Aanvaarden, Afgeven van geld of goed en Kijken. Direct na het vertrek van de dief moet het alarmnummer worden gebeld.

Lees ook:Steeds meer senioren met bruut geweld overvallen
Lees ook:Digitale training helpt ouderen bij een veiliger woonsituatie
Lees ook:Meldpunt Ouderenmishandeling in de zorg
Lees ook:Dodelijke slachtoffers brand vaak 65-plus
Lees ook:Bijna 1 op de 20 Nederlanders slachtoffer identiteitsfraude

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>