Longontsteking vaak niet herkend bij de huisarts

Hmmm… dat is nou niet echt een nieuwtje om erg blij van te worden: uit onderzoek van het UMC Utrecht en het Julius Center is gebleken dat huisartsen ruim zeven op de tien longontstekingen niet herkennen bij een eerste bezoek van patiënten met hoestklachten. Met mogelijke schadelijke gevolgen: een te laat of slecht behandelde longontsteking kan leiden tot een longvliesontsteking of bloedvergiftiging.

Voor het onderzoek werden 2180 mensen met hoestklachten die bij de huisarts kwamen onderzocht. Röntgenfoto’s die binnen een week na het huisartsbezoek werden gemaakt, wezen uit dat 140 mensen tekenen hadden van een longontsteking. Volgens de huisartsen, die afgaan op eigen waarneming, waren het er 41. “De huisarts stelde dus bij het eerste contact in slechts 29 procent van de gevallen dezelfde diagnose als de radioloog”, aldus het Longfonds.

Jaarlijks zijn er in Nederland volgens cijfers van huisartsen 172 duizend gevallen van longontsteking. In werkelijkheid kunnen dat er volgens directeur Michael Rutgers van het Longfonds, dat voorheen bekend was als het Astma Fonds, ruim een half miljoen zijn. Huisartsen hebben apparatuur om een röntgenfoto te maken niet direct voorhanden. Hoewel dergelijke apparatuur wel uitsluitsel kan geven, is het volgens het fonds niet te doen om van elke patiënt een röntgenfoto te laten maken. Het fonds denkt daarentegen dat nader onderzoek naar sneltesten voor huisartsenpraktijken wel soelaas kan bieden.

Er is overigens een kanttekening: het onderzoek wees ook uit dat de patiënten bij wie de huisarts een longontsteking had gemist minder ernstige klachten hadden. Niemand overleed en het aantal mensen dat werd opgenomen bleef met 0,5 procent volgens het fonds beperkt.

Lees ook:Snel een huisarts nodig? slecht nieuws:
Lees ook:Semi-alternatieve huisartsen werken goedkoper
Lees ook:Minder mensen naar de huisarts door internet
Lees ook:Goed nieuws: huisartsen maken weinig fouten
Lees ook:Jicht nu sneller vast te stellen met jichtcalculator

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>