Semi-alternatieve huisartsen werken goedkoper

Afgelopen 8 juni in de Volkskrant een artikel over huisartsen die ook alternatieve geneeswijzen als accupunctuur, antroposofische gezondheidszorg en homeopathie aanbieden. Zij blijken zo’n 15 procent goedkoper te werken dan reguliere huisartsen. Zo bleek uit een onderzoek van de Tilburgse hoogleraar gezondheidseconomie Peter Kooreman en de Leidse epidemioloog en lector antroposofische gezondheidszorg Erik Baars. Zij hebben de gegevens van alle 150 duizend verzekerden van de Haagse zorgverzekeraar Azivo bestudeerd.Patiënten van huisartsen die ook alternatieve geneeswijzen aanbieden blijken minder medicijnen te gebruiken en minder vaak in het ziekenhuis te worden opgenomen. Bij patiënten van 75 jaar of ouder die een antroposofische huisarts bezoeken blijkt de kostenbesparing zelfs op te lopen tot 25 procent. Volgens de onderzoekers zijn er geen aanwijzingen dat deze patiënten te weinig zorg krijgen. Hun levensverwachting ligt zelfs hoger dan bij patiënten van reguliere huisartsen. De kostenverschillen zijn spectaculair en niet te verwaarlozen, zeker niet met het oog op de stijgende zorguitgaven. De onderzoekers benadrukken dat het om een eerste onderzoek gaat. Vervolgonderzoek is gewenst en nodig. Zo moet de verklaring voor het verschil in kosten nog wetenschappelijk worden onderbouwd.

Een mogelijke verklaring voor het verschil in kosten is dat patiënten die voor een complementaire huisarts kiezen een gezondere leefstijl hebben en minder snel voor medische interventies kiezen. Maar ook het feit dat alternatieve huisartsen meer gericht zijn op het zelfherstellend vermogen van patiënten kan een rol spelen. De onderzoekers pleiten ervoor dat complementaire geneeswijzen wel serieuzer genomen moeten worden omdat ze in een aantal gevallen al wel bewezen effectief zijn gebleken.

Bron: www.volkskrant.nl

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Minder mensen naar de huisarts door internet
Lees ook:Jonge dokter? Meer medicijnen!
Lees ook:Longontsteking vaak niet herkend bij de huisarts
Lees ook:Goed nieuws: huisartsen maken weinig fouten
Lees ook:De huisarts spuit je rimpels wel weg!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>