Minder mensen naar de huisarts door internet

Schermafbeelding 2013-07-27 om 20.34.25Herkenbaar, heel herkenbaar dit! Uit onderzoek is gebleken dat mensen steeds minder naar de huisarts gaan, omdat ze steeds vaker op internet kijken om zich te informeren over symptomen en aandoeningen. Een positieve ontwikkeling, vindt Steven van Eijk van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Tijdens de griepepidemie gingen dit voorjaar 20 tot 30 procent minder mensen bij een huisarts langs dan bij eerdere griepepidemieën. “Het belangrijkste is dat mensen goede informatie vinden, en daarom hebben huisartsen zelf een betrouwbare site gemaakt”, aldus Van Eijk vrijdag op BNR Nieuwsradio. “We zien duidelijk dat er veel mensen zijn geweest die online goede informatie hebben gekregen en daarom hebben besloten niet naar de huisarts te gaan.”

Er is een spanningsveld tussen het vinden van een kostendoelmatige manier om om te gaan met de zorg en het té makkelijk negeren van de huisarts, legt Van Eijk uit. “Dat heeft economische aspecten – de kosten van iets wat te laat wordt ontdekt kunnen vele malen hoger zijn – maar belangrijker: het betekent veel ellende voor de patiënt.” Patiënten blijven het prettig vinden om zorg in de buurt te krijgen, aldus Van Eijk. En voor huisartsen is het doorgaans juist prettig dat patiënten zichzelf afvragen wat ze hebben. “Platforms van patiëntenorganisaties werken heel goed; men wisselt onderling informatie uit waardoor ervaringen zijn opgedaan door patiënten die hetzelfde hebben als iemand die naar de dokter toe gaat. De beweging wordt dat je minder vaak naar het ziekenhuis gaat en meer zorg in de buurt krijgt.”

Lees ook:Semi-alternatieve huisartsen werken goedkoper
Lees ook:“Dokter google” wordt steeds vaker bezocht
Lees ook:Longontsteking vaak niet herkend bij de huisarts
Lees ook:Griepepidemie na 21 weken officieel ten einde
Lees ook:Jicht nu sneller vast te stellen met jichtcalculator

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>