Geur van rozemarijn geeft een boost aan je geheugen

Niemand minder dan Shakespeare was er in de 16de eeuw al van overtuigd dat rozemarijn je geheugen kan verbeteren. Maar het is dus echt zo hè, geen fabel! Uit onderzoek van de University of Northumbria is namelijk gebleken dat in een kamer die naar rozemarijn ruikt, je beter onthoudt wat je straks nog moet doen. De geur van rozemarijn verbetert het zogenaamde prospectieve geheugen. Dus voor die kast staan en niet meer weten wat je eruit nodig hebt is straks verleden tijd. Een paar druppels olie op een schaaltje of een plantje rozemarijn in je kamer doen wonderen…….

 


Het prospectieve geheugen heb je nodig om dingen te onthouden die in de toekomst plaatsvinden of die je gepland hebt. Bijvoorbeeld onthouden dat je op een bepaald tijdstip altijd je medicijnen inneemt of dat je straks nog een verjaardagskaart moet posten.

Vlak voor de proefpersonen binnenkwamen, verspreidden de onderzoekers een paar druppels rozemarijnolie in een kamer. In totaal 66 gezonde deelnemers werden willekeurig verdeeld over de naar rozemarijn geurende ruimte en een geurloze ruimte. Vervolgens voerden ze daar verschillende geheugentesten uit. Zo verstopten ze objecten en moesten ze die later weer terugvinden en op een bepaald tijdstip aan de onderzoeksleider geven. Als proefpersonen aan deze opdrachten herinnerd moesten worden, ging hun score omlaag.

Het bloed van de deelnemers werd ook geanalyseerd om te zien of de concentratie 1,8-cineool was toegenomen. Dit bestanddeel zit in rozemarijn en bleek in eerdere onderzoeken het geheugen te beïnvloeden. De proefpersonen die de opdrachten uitvoerden omringd door de geur van rozemarijn bleken beter te scoren. Ze onthielden beter wat ze moesten doen en op welk tijdstip. Zij bleken ook een hogere concentratie 1,8-cineool in hun bloed te hebben, dus de stof komt daadwerkelijk in het lichaam terecht.

De onderzoeksresultaten bieden mogelijk aanknopingspunten voor de behandeling van mensen met geheugenproblemen.

Lees ook:Stofje in cacao goed voor het geheugen van vijftigers en zestigers!
Lees ook:Sociale contacten goed voor geheugen
Lees ook:“…Koffie, koffie, lekker bakkie koffie!…”
Lees ook:Braintraining houdt hersenen senioren scherp
Lees ook:Oudere mensen hebben meer last van afleiding

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>