Je bent echt zo oud als je je voelt

Nieuw Brits onderzoek bevestigt dat wanneer ouderen zichzelf als kwetsbaar omschrijven, ze ook sneller aftakelen doordat ze aan minder sportieve en sociale activiteiten deelnemen. Een positief actief leven, fysiek en mentaal, houdt mensen jong!

Wat voor jaren heb je nog vóór je, als je je nu al neerlegt bij ouderdomskwaaltjes? Niet doen hoor!

 

Mensen die zichzelf als kwetsbaar en oud omschrijven, zullen sneller activiteiten opgeven die hen jong doen voelen. Ze zullen bijvoorbeeld minder vaak bijpraten met vrienden en stoppen met sporten. Degenen met een positieve houding daarentegen zullen vaker deelnemen aan activiteiten die hen helpen fit en mentaal alert te blijven. 

Deze studie legt dus de invloed van psychologische factoren op de gezondheid en activiteiten van ouderen bloot. Onderzoekster Krystal Warmoth gelooft dat mensen die zichzelf als bejaard zien zich ook vaker zo gedragen, zo komen ze in een vicieuze cirkel terecht. Ze ondervroeg 29 ouderen over hun ervaringen omtrent verouderen en kwetsbaarheid. Daaruit bleek dat de negatieve houding van bejaarden kan leiden tot een verlies van interesse in het deelnemen aan sociale en lichamelijke activiteiten, slechte gezondheid en een beperkte levenskwaliteit.

Heel wat ouderen lijken het advies van deze onderzoekster te volgen. Uit een Britse studie blijkt dat sinds 2000 steeds meer vijftigplussers seks met nieuwe partners hebben. Vooral bij mensen van 45 tot 64 jaar steeg het aantal patiënten met een geslachtsziekte als syfilis, herpes, chlamydia en genitale wratten. Een Amerikaanse studie had al aangetoond dat ouderen die videogames spelen gezonder zijn. Ook kampten ze minder met negatieve emoties en liepen ze minder kans op een depressie.

Lees ook:Lekker pessimistisch doen verlengt je leven…schijnt
Lees ook:Een positieve houding verhoogt je immuniteit
Lees ook:Sneller dement door teveel zout en weinig sporten
Lees ook:Werken en bewegen helpt om geheugenverlies uit te stellen
Lees ook:De beste manier om eenzaamheid te bestrijden…is anders denken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>