Slecht nieuws voor goede doelen in ons land

De crisis… Meer en meer merken mensen, winkels en andere instanties de nadelige gevolgen van de crisis. Deze keer betreft het nieuws rond de goede doelen: mensen zijn namelijk door de economische crisis een stuk minder vrijgevig geworden. Na jaren van stijgen was het bedrag dat in 2011 aan goede doelen werd gegeven, gedaald tot bijna 4,3 miljard euro. Dat is het laagste bedrag sinds 2001. In 2011 gaven huishoudens gemiddeld 200 euro aan goede doelen, 5 procent minder dan in 2009. Dat blijkt maandag uit onderzoek van de werkgroep Filantropische Studies van de Vrije Universiteit Amsterdam. Particulieren zijn veruit de grootste donoren: 20 procent van de Nederlandse huishoudens is verantwoordelijk voor 80 procent van het totaalbedrag aan giften. Wel zijn de gulle gevers steeds minder  trouw aan een bepaalde organisatie. Ook de collectant aan de deur kan op minder spontane donaties rekenen.

Goede doelen op het gebied van kerk en levensbeschouwing kunnen de meeste donaties verwachten, gevolgd door gezondheidsorganisaties en internationale hulp. In 2011 gaven meer bedrijven dan voorheen geld aan goede doelen. Dit waren echter veel lagere bedragen dan in voorgaande jaren, waardoor het totaalbedrag aan donaties van bedrijven in dat jaar toch daalde. Bedrijven geven juist het meest aan sport en recreatie. “De economische crisis duurt al langer, maar de effecten op het geefgedrag worden nu pas duidelijk”, aldus Theo Schuyt, VU-hoogleraar, en een van de onderzoekers.

Lees ook:Toenemend vertrouwen jongeren in goede doelen
Lees ook:Steeds minder vertouwen onder donateurs
Lees ook:Boodschappen over de grens doen, loont!
Lees ook:In “Movember” laten mannen hun snor staan om geld in te zamelen voor prostaatkanker
Lees ook:50-plussers willen bewijs van ‘goed doen’ van goede doelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>