Actief seksleven verhoogt testosterongehalte

De belangrijkste motor achter het mannelijk libido is het hormoon testosteron. Klachten die ontstaan door een testosterontekort zijn onder andere afname van het libido, depressieve gevoelens en botontkalking. Een tekort van testosteron komt voor bij bijna 1 op de 10 mannen in de leeftijd tussen 40 en 79. De productie van het hormoon testosteron daalt na het 25ste levensjaar. Rond de 50 neemt, mede door de daling van het testosterongehalte de spiermassa en spierkracht af. Ook het libido en de dikte van de buik worden bepaald door het peil van het testosteron. Veroudering houd je helaas niet tegen, maar als man heb je wel degelijk invloed op je testosterongehalte.Zo is uit onderzoek gebleken, dat wie regelmatig seks heeft, de zaadballen actief houdt. Mannen die niet seksueel actief zijn, hebben een lager testosterongehalte dan mannen die regelmatig seks hebben. “Use it or lose it”, is niet voor niets een veelgehoorde kreet bij endocrinologen en urologen. Maar ook een goede nachtrust helpt. Tijdens de slaap, zo rond 5 uur ’s ochtends, is de testosteronspiegel het hoogst. Uit onderzoek blijkt dat slechte slapers een lager testosterongehalte hebben.

Het testosterongehalte bij mannen kan ook onderdrukt worden door het eten van drop. De stof glycyrrhizine in drop verhoogt niet alleen de bloeddruk, maar onderdrukt bij mannen ook het testosteron. Het effect is al meetbaar als je dagelijks een paar dropjes eet. Ook het dagelijks drinken van drie of meer glazen alcohol heeft invloed op de testosteronproductie. Testosteron wordt bijna geheel aangemaakt in de cellen van Leydig in de testikels. Alcohol verstoort het proces in die cellen.

Goede voeding is zoals altijd een belangrijke voorwaarde om gezond te blijven. Sommige stoffen uit voeding kun je als man extra goed gebruiken, zoals  diindolymethane (DIM). Dat is een plantaardige stof die indirect leidt tot een hogere testosteronactiviteit. DIM zit vooral in kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool en spruiten. Broccoli houdt trouwens ook je prostaat in conditie. Daarnaast helpen alle B-vitaminen bij het voorkomen van een te hoog oestrogeengehalte. Oestrogenen zijn vrouwelijke hormonen en komen ook bij mannen, zij het in lage concentraties, voor. B-vitaminen zitten in vlees, volkoren producten, aardappelen, groente, eieren, gevogelte, vis en noten.

 

Lees ook:Mannen worden gedreven door testosteron
Lees ook:Mannen tussen de 75 en 95 willen dolgraag seks!
Lees ook:Heren: massaal aan de testosteron
Lees ook:Heeft jouw man ook last van opvliegers?
Lees ook:Met deze pleister wordt seks weer leuk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>