Veel fruit eten is gezond. Maar stop niet alles zomaar in je mond.

Pfff zeg, schrok ik zojuist even!!! Ik ben de laatste dagen flink aan het roven geweest tussen de bramen- en bosbessenstruiken. Potten jam en liters sap heeft dit opgeleverd. Uiteraard gingen ook de nodige flessen naar mijn zwangere dochter. Vitamientjes kan ze wel gebruiken! Lees ik net een artikel dat als je wilde, ongewassen bramen, frambozen of bosbessen eet, je een klein risico loopt om besmet te worden met de vossenlintworm en zwangere vrouwen moeten zeker opletten zich niet te besmetten met toxoplasma die ook kan voorkomen op dit fruit. Wassen neemt niet alle risico’s weg. Koken (bijvoorbeeld om jam te maken) vernielt wél alle ziekmakers.

Laat ik nou gelukkig alles gekookt hebben!!! Het zal je gebeuren……..

 

Fruit eten kan geen kwaad, maar doe het met verstand. Net zoals het slim is om groenten te wassen, moet je met een paar dingen rekening houden.

Schillen heeft weinig zin
In fruit kunnen soms resten van bestrijdingsmiddelen voorkomen. Het risico daarvan voor de gezondheid is erg klein. Te weinig fruit eten is ongezonder. De meeste resten van bestrijdingsmiddelen zitten in het fruit, niet alleen maar in de schil. Om die reden hoef je fruit dus niet te schillen. Goed wassen is wel verstandig; net als op groente kunnen op fruit bacteriën, parasieten en virussen voorkomen.

Citrusvruchten zijn behandeld met schimmelwerende middelen. Resten daarvan kunnen nog  op de schil voorkomen. Als je de schil van een citroen of sinaasappel wilt raspen moet je de schil eerst goed wassen.

Schimmel? Weggooien!
Fruitsoorten kun je het beste gescheiden van elkaar bewaren om voortijdig bederf te voorkomen. Beschimmeld fruit kun je maar beter weggooien, al is er maar één schimmelplekje te zien. Schimmel kan zich makkelijk verspreiden en is niet altijd zichtbaar. Rotte plekken kun je wegsnijden. De rest van het fruit kun je dan nog eten.

 

Lees ook:Eet je fruit met de schil, veel gezonder!
Lees ook:Wat je met de schil van fruit allemaal kunt doen….
Lees ook:Nazomertip: Fruitvliegjes voorkomen is beter dan fruitvliegjes bestrijden
Lees ook:Appels beschermen tegen darmkanker
Lees ook:Waarom je regelmatig kersen moet eten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>