Vroegtijdige overgang negatief voor cognitief functioneren

De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar. De gemiddelde leeftijd is 51 jaar. En dan lees je dit…..uit onderzoek van het Franse academische ziekenhuis La Colombière blijkt, dat vervroegd in de overgang komen, op lange termijn negatieve gevolgen heeft voor het cognitief functioneren. Ik weet niet hoe jij was, maar de vooruitzichten zijn dan minder leuk! Voor het onderzoek werden 4868 vrouwen van 65 jaar en ouder gevolgd.
Hiervan was 79 procent op een natuurlijke manier in de overgang gekomen, 10 procent door een chirurgische ingreep en 11 procent door andere oorzaken, zoals bestraling of chemotherapie.

Zo’n 7,6 procent had te maken gehad met een vroegtijdige menopauze. Nog eens 12,8 procent kwam vroeg, namelijk tussen de 41 en 45 jaar, in de overgang. De vrouwen namen bij het begin van het onderzoek en twee, vier en zeven jaar later deel aan cognitieve testen en testen waarmee dementie kan worden vastgesteld.
Vergeleken met vrouwen waarbij de menopauze na hun vijftigste plaatsvond, scoorden vrouwen die vervroegd in de overgang waren gekomen slechter op de testen. Ze hadden 40 procent meer kans op een slechte score bij tests die hun visuele geheugen en verbale vaardigheden meetten.

Hormoontherapie ten tijde van de vroegtijdige menopauze leek het visuele geheugen te verbeteren, maar verhoogde juist het risico op verbale problemen.
“Zowel een vervroegde menopauze door een chirurgische ingreep als door prematuur ovarieel falen bleek verband te houden met negatieve effecten op de cognitieve functies, wat niet volledig gecompenseerd werd door hormoontherapie”, aldus Joanne Ryan.

 

Bron: gezondheidsnet

Lees ook:Geheugenverlies tijdens menopauze: het is écht!
Lees ook:Vroege menopauze is op de lange termijn een risicofactor
Lees ook:Roken vervroegt overgang met twee jaar
Lees ook:Grotere kans op hartziekten en een beroerte bij vervroegde overgang
Lees ook:Sneller in de overgang door make-up

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>