Voedselinfecties ontstaan in eigen keuken

Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Ongelooflijk, dat komt neer op ongeveer 2.000 ziektegevallen per dag. Daar schrik ik best wel van. En dan kun je nog zo schoon zijn, bacteriën kunnen al zitten in je theedoek omdat je deze op 40 graden wast in plaats van 60 graden! Om maar wat te noemen.

Een voedselinfectie ontstaat door het eten van voedsel  met een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, parasieten of virussen.  Het uit zich meestal met heftige buikkrampen en diarree, soms in combinatie met overgeven. Een voedselinfectie is te voorkomen door eten goed te bewaren, op tijd weg te gooien en door hygiënisch te werken in de keuken.

 

 

Veel voedselinfecties ontstaan bij mensen thuis, simpelweg door onvoldoende hygiënische maatregelen. Bijvoorbeeld doordat iemand zijn handen niet wast nadat hij naar het toilet is geweest en vervolgens eten klaarmaakt. Maar ook door kruisbesmetting, als bijvoorbeeld op één snijplank zowel rauw vlees als sla gesneden wordt. Zelfs het gebruik van hetzelfde mes kan een besmetting veroorzaken. Ook het eten van vlees of vis dat aan de binnenkant niet gaar is, of rauwe schelpdieren, vergroot het risico op een voedselinfectie.

Om te laten zien hoe je thuis kunt voorkomen dat je  ziek wordt, of dat iemand anders klachten krijgt van eten, voert het Voedingscentrum de komende weken de landelijke campagne.

Meer informatie over voedselveiligheid is te vinden op www.voedingscentrum.nl/ziekmakers.

Lees ook:Geef bacteriën geen kans bij het barbecueën
Lees ook:Miljoenen ziekteveroorzakende bacteriën in je huis…
Lees ook:Waarschuwing: broodjes kebab bevatten poepbacterie!
Lees ook:Redenen om je vlees te marineren!
Lees ook:Bacterien in je buik zijn dikmakers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>