Redenen om je vlees te marineren!

Dit zijn typisch van die dagen dat je met je familie of vrienden rond de barbecue kruipt. Vrije dagen, mooi weer, dus lekker buiten eten met z’n allen. Maar hoe hou je het ook gezond voor jezelf? Door je vlees te marineren! Hierbij enkele goede redenen waarom je dat zou doen.

1)    Gemarineerd vlees bevat minder kankerverwekkende stoffen (de zogenaamde HCA’s)  die worden gevormd als vlees op hoge temperatuur wordt gegaard.

Tip: voeg rozemarijn toe aan je marinade om de vorming van HCA’s nog te verminderen.

2)    Marinades vertragen de groei van schadelijke bacteriën in het vlees, zoals de listeria-bacterie die een infectie veroorzaakt. Voor oudere mensen, zwangere vrouwen en AIDS-patiënten kan een besmetting nare gevolgen hebben.

Tip: bewaar je vlees altijd op 4 graden of minder. Ook gemarineerd vlees moet in de koelkast bewaard worden.

3.    Een marinade met natuurlijke zuren, zoals azijn of fruitsap, maakt het vlees malser en de proteïnen gemakkelijker om te verteren.

Tip: gebruik frambozen- of appelazijn voor een zoete toets

Er zijn ook nadelen aan marinades en dan hebben we het over de calorieën! Gebruik daarom maar een half kopje marinade voor anderhalve kilo vlees. Dat is voldoende om het vlees alle voordelen te geven en de calorieën enigszins onder controle te houden.

Hergebruik geen ongekookte marinade voor bijvoorbeeld een saus. Beter is een beetje marinade apart te bewaren na het maken en voor het rauwe vlees is toegevoegd.

Bewaar gemarineerde kip of gevogelte niet langer dan twee dagen, rundsvlees kan tot vijf dagen gemarineerd bewaard worden.

Bron: goedgevoel.be

Lees ook:Te veel vlees verhoogt de kans op dikkedarmkanker
Lees ook:BBQen is zo slecht nog niet!
Lees ook:Calorieën verbranden door The Shining of andere films te kijken!
Lees ook:Hoog tijd om aan de lenteschoonmaak te beginnen….
Lees ook:Bewaar de watermeloenpitten om thee van te maken!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>