Tabletje tegen fobie

Ongeveer één op de 10 mensen heeft minstens eenmaal in zijn leven last van een specifieke fobie. Een specifieke fobie komt voor in tal van vormen zoals vliegangst, hoogtevrees, angst voor een ziekte, een dierfobie. Noem maar op!

Nu blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam, dat mensen met een spinnenfobie, die worden blootgesteld aan een vogelspin in een kooitje, nadat ze een tablet propranolol hebben gekregen, drie maanden langer aanzienlijk minder bang zijn voor spinnen! Propranolol is een bètablokker: een middel dat de invloed van stresshormonen op je lichaam blokkeert. Fobieën zijn zelfversterkend. Doordat je van tevoren bang bent voor een spin (de lift, een plein…) word je angstig, wat zo’n nare ervaring is dat je de volgende keer nog banger bent. Zo’n tabletje kan de vicieuze  cirkel doorbreken.

 

 

Lees ook:Hoe langer je geleerd hebt, hoe minder je krimpt
Lees ook:Fruitvlieg is een prachtig organisme voor medisch onderzoek
Lees ook:Ouderen krijgen te weinig vocht binnen met dit warme weer!
Lees ook:Ouderen krijgen te weinig vocht binnen met warm weer!
Lees ook:Nederlanders zien ouderdom te somber in

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>