Vitaminepillen doen meer kwaad dan goed

Ik mag graag de dagelijkse maaltijd aanvullen met een vitaminepilletje. Just to be sure! Als je sommige berichten moet geloven vallen we zo ongeveer uit elkaar als we niet dagelijks voldoende van alles binnenkrijgen. Maar nu blijkt dus dat de multivitaminesupplementen die bezorgde mannen en vrouwen zoals ik nemen zijn een verspilling van geld en kunnen uiteindelijk meer kwaad dan goed doen. Dat zegt de Britse professor en voormalig regeringsadviseur Brian Ratcliffe. Wat moet ik nou???Wie bijvoorbeeld zowel visolie als multivitamines slikt, zou de kans op broze botten verhogen omdat men te veel vitamine A opneemt. Ratcliffe beschuldigt de farma-industrie er dan ook van geld te verdienen op rug van gezonde mensen die zorgen worden aangepraat. Elke dag neemt ongeveer 30 procent van de mannen en 40 procent van de vrouwen een vitaminesupplement.
Het is niet voor het eerst dat er gewaarschuwd wordt tegen de inname van te veel vitamines. Uit een analyse van 67 Amerikaanse studies bleek vorig jaar nog dat een overdaad aan vitamine A en E je leven verkort, in plaats van het te verlengen.
Ook werden de twee vitamines gelinkt aan een verhoogd risico op kanker. Zelfs relatief kleine dosissen vitamine A zijn giftig, zo verklaart Radcliffe. De vitamine veroorzaakt ook misselijkheid, hoofdpijn en kan het risico op osteoporose verhogen.
Een te hoge dosis vitamine C is dan weer niet schadelijk: drie kwart ervan passeert gewoon door het lichaam. Zelfs kleine dosissen kunnen maar weinig voordeel brengen. Ook niet om ziektes af te weren en weerstand te kweken. Als er toch een verbetering optreedt van de symptomen, dan is dit enkel tijdelijk, zo wordt gewaarschuwd. Bovendien zouden we voldoende vitamine C binnenkrijgen bij een gezond dieet.
Toch zijn er vitamines die wél moeten ingenomen worden als supplement. Vitamine D bijvoorbeeld, vooral bij kinderen en ouderen, en foliumzuur voor zwangere vrouwen.

Bron: HLN

Lees ook:Vitamine D is goed voor de spieren
Lees ook:Een tekort aan vitamine D veroorzaakt veel ziektes
Lees ook:Vitamine C verlaagt risico op hersenbloeding
Lees ook:Zijn vitamines extra belangrijk voor senioren?
Lees ook:Wat te weinig vitamine D met je lichaam kan doen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>