Saffraan houdt je zicht scherp

Met het stijgen der jaren kampen we steeds vaker met een afnemend gezichtsvermogen, dat proces is niet vermijdbaar. Of toch wel…..?Het kruid saffraan helpt bij het bestrijden van bepaalde soorten blindheid, die ongeveer een kwart van de zestigplussers en meer dan de helft van de 75-plussers treft. Saffraan bevat bepaalde antioxidanten die het vet binnenin het oog bestrijden. Hierdoor helpen ze wezenlijk ook bij het bestrijden van het harder worden van de oogcellen, waardoor blindheid wordt tegengegaan.

Uit het onderzoek blijkt dat proefpersonen die 3 maanden lang iedere dag een saffraanpil slikten, nadien beter scoorden op oogtests en beter de krant konden lezen. Wanneer ze stopten met deze pil verdween het effect na enkele weken.

We doen een test met een receptje, wie weet lees je morgen de krant zonder bril…….:

Gestoofde prei met saffraan
Voor 4 personen
4 preien, het wit en lichtgroen in stukken van 3 centimeter gesneden en gewassen
5 à 6 draadjes saffraan
50 gram roomboter
0,5 decilliter kippenbouillon
0,5 deciliter witte wijn
Zout en peper

Saffraan geeft zijn smaak en kleur langzaam vrij. Week de draadjes dan ook minstens een uur voor de bereiding van de rest van het gerecht in een klein beetje lauw water – een bodempje is voldoende. Een andere methode is om de draadjes op een stukje alumniumfolie te ‘roosteren’ door een vlammetje onder te houden. Door de warmte komt de smaak los. De geroosterde draadjes kunt u vervolgens verkruimelen en in het gerecht gebruiken.

Smelt de boter in een pan. Roer de prei kort door de hete boter en voeg de wijn, de bouillon en de geweekte saffraan plus vocht toe. Leg een deksel op de pan en stoof de prei op halfhoog vuur gaar. Afhankelijk van de dikte van de prei duurt dat tussen de 10 en 20 minuten. Leg het deksel een beetje scheef op de pan, zo kan er wat vocht verdampen en dikt het vocht in tot een sausje. Breng op smaak met peper en zout. Lekker met kalfsvlees, kip en uiteraard vis.

Lees ook:Ovenschotel van rode poon met paprika
Lees ook:Bretonse mosselen met knoflook en spek
Lees ook:Gebakken scholfilet met olijven (recept)
Lees ook:Koken met meerval: recept
Lees ook:Basisrecept mosselen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>