Hoe gezond zijn asperges en waarom gaat je urine er anders van ruiken?

Ook al volop aan het smullen van de asperges? Ik koop ze iedere week bij de groenteman op de markt, hij schilt en verpakt ze vacuüm, hoeveel makkelijker kan een mens het hebben!  Zolang ze er zijn moet je ervan genieten, want voor je het weet is het eind juni en dan moeten we weer een jaar wachten tenslotte.

Op gezondheidsnet.nlvond ik wat weetjes over de asperges, leuk om te lezen. Ik wist bijvoorbeeld niet dat ze een positief effect hebben op  jicht, waar mijn partner nog weleens last van heeft. Misschien maar twee keer is de week eten dan?Hoe verser, hoe lekkerder, maar hoe weet je of asperges vers zijn? Dat kun je horen! Door twee stengels tegen elkaar te wrijven. Als je een piepend geluid hoort, is het goed. De asperges zijn dan heerlijk vers.

Er zijn twee soorten asperges: groene en witte. De witte asperges zijn de wortels van de aspergeplant, het deel dat onder de grond groeit. Groene asperges zijn dezelfde stengels maar groeien boven de grond.

Asperges, ook wel ‘het witte goud’ genoemd, zijn onder meer rijk aan het aminozuur asparagine. Uit onderzoek is gebleken dat asparagine de nierfunctie stimuleert. Ook heeft asparagine een positief effect op leverstoornissen, chronische reuma en jicht. Asperges passen door hun vochtafdrijvende werking ook goed in een dieet.

Als je asperges gegeten hebt, kan je urine anders gaan ruiken dan normaal. Bij ongeveer de helft van de mensen die asperges eten is dit zo. Deze geur ontstaat doordat er zwavelhoudende sporen in de aspergeplant zitten. De lever zet dit om in methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten.

Asperges van AA-kwaliteit zijn de beste asperges. De stengels hebben een doorsnede van 20 à 28 mm en een gemiddelde lengte van 19-22 cm. De kop van de asperge is gesloten, de steel is recht, de kleur lelieblank en glanst licht.

Lees ook:Wat je moet weten over asperges
Lees ook:Het is weer bijna gebeurd met de asperges!
Lees ook:Zo behandel je asperges en zo bereid je ze op grootmoeders wijze
Lees ook:Last van jicht? Eet kersen!
Lees ook:Het is dé tijd om asperges te eten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Hoe gezond zijn asperges en waarom gaat je urine er anders van ruiken?

  1. Simone

    Helaas hebben asperges juist een NEGATIEF effect op jicht omdat ze veel van de stof purine bevatten! Het is dus geen geschikte groente op het dieet van iemand die aan jicht lijdt!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>