Muziekles op jonge leeftijd vermindert kans op oudersdomsellende

Prijs je gelukkig met het feit dat je een instrument bespeelt, want mensen die van jongs af aan muziekles hebben gevolgd, krijgen minder snel last van bepaalde ouderdomsverschijnselen, zo hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt. Muzikale training zorgt er voor dat het menselijk geheugen voor geluiden minder snel verslechtert op latere leeftijd.  Ook het vermogen om gesprekken te volgen in luidruchtige omgevingen gaat door muzieklessen minder snel achteruit. Nou, is dat even mooi meegenomen? Hebben al die uren zweten in de muziekschool als kind je toch iets meer opgeleverd dan alleen het foutloos spelen van Vader Jacob alleen…“Het spelen van muziek vergroot het vermogen van mensen om relevante patronen te filteren uit geluiden”, verklaart hoofdonderzoekster Nina Kraus. “Dit beperkt zich niet alleen tot de geluiden van hun eigen muziekinstrument.” De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door muzikanten op leeftijd en mensen die geen instrument bespeelden te onderwerpen aan een onderzoek waarbij het auditief geheugen werd getest. Ook moesten de proefpersonen proberen om gesprekken te volgen die werden verstoord door achtergrondgeluiden.
De muzikanten bleken veel minder last te hebben van ouderdomsverschijnselen bij de geteste vaardigheden dan de andere proefpersonen. Volgens de wetenschappers is het zenuwstelsel van  mensen met een muzikale achtergrond waarschijnlijk beter afgesteld om specifieke geluiden op te vangen door muzikale ervaring.

Lees ook:Onderzoek wijst uit: muziekles lijkt goed voor het geheugen
Lees ook:Manuela Kemp begeleidt Senioren Rock School in Amstelveen
Lees ook:Slechte tandhygiëne kan leiden tot geheugenverlies
Lees ook:Geen herinneringen meer aan je vroegste jeugd…
Lees ook:Al lachend hou je je geheugen op peil!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>