Salade mét dressing gezonder dan zonder…

De groenten in salades zit bomvol vitaminen en voedingsstoffen, maar alleen met de juiste dressing haal je het optimale eruit, zo stellen onderzoekers van de Purdue University. Daar ga je dus met je gezonde gedrag door de dressing te minimaliseren of zelfs weg te laten. Gewoon doen! Maar uiteraard wel op de juiste manier…Tijdens een experiment aten 29 proefpersonen salades met een boterdressing (verzadigde vetten), koolzaadoliedressing (enkelvoudig onverzadigde vetten) of maïsoliedressing (meervoudige onverzadigde vetten). Vervolgens keken de onderzoekers in hoeverre vetoplosbare carotenoïden in het bloed werden opgenomen. Carotenoïden als luteïne, lycopeen, bètacaroteen en zeaxanthine worden in verband gebracht met een kleinere kans op verschillende aandoeningen als kanker, hart- en vaatziekten en maculadegeneratie. Van een dressing met enkelvoudige onverzadigde vetzuren hadden de deelnemers het minste vet nodig om de meeste carotenoïden op te nemen. Van de andere twee dressings was veel meer nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Lees ook:Gezond eten doet wonderen voor je zicht.
Lees ook:Zuidelijke voedingspatroon verrijkt met olijfolie beschermt de gezondheid van onze botten
Lees ook:Pastasalade met paling (recept)
Lees ook:Noten of pinda’s knabbelen mensen! Je leeft langer!
Lees ook:Avocado’s zijn hartstikke gezond

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>