Gezond eten doet wonderen voor je zicht.

Uit onderzoek is gebleken dat een stevige dosis voedingsstoffen, waaronder omega 3 en carotenoïden als luteïne en lycopeen, het risico op slijtage van de gezichtsscherpte kan verlagen met 25 procent.

Wist je dat in Amerika alleen al 21 miljoen mensen last hebben van een functioneel gezichtsprobleem of een oogaandoening? Verlies van het gezichtsvermogen staat bovendien in de top 10 van volwassen handicaps. Zorg dragen voor je zicht is de boodschap.

Dus….. het oog wil ook wat. En om ze  te beschermen, kan je volgende dingen eten:Spinazie
Net als bijvoorbeeld boerenkool is spinazie rijk aan luteïne en zeaxanthine, twee antioxidanten die gezonde cellen beschermen en behouden. Je kan deze groene groenten zien als een interne zonnebril die schadelijke golven filtert. Bovendien bevat spinazie ook veel vitamine A, wat sowieso goed is voor de ogen.

Oesters
Een tekort aan zink wordt gekoppeld aan een verminderd gezichtsvermogen, zeker ‘s nachts, en aan grauwe staar (cataract). Bovendien kan zink helpen bij het vertragen van maculadegeneratie ((slijtage van de gezichtsscherpte). Oesters zijn een goede bron van zink, maar niet iedereen is er even gek op. Melk, kreeft en zalm wordt ook aangeraden.

Abrikozen
Deze lekkere vruchten zijn rijk aan carotenoïden als bètacaroteen en lycopeen. Het lichaam zet deze om in vitamine A, wat dan weer schade aan cellen en weefsel tegengaat. Goed dus voor de ooglens.

Zoete aardappel
Een portie zoete aardappels bevat meer vitamine A dan de voorgeschreven dagelijkse behoefte. Wie niet zo gek is op de oranje variant van de klassieke ‘patat’, kan altijd teruggrijpen naar dé ‘ooggroente’ bij uitstek: de wortel.

Eieren
Zink, omega 3 én luteïne, een ei bevat heel wat stoffen die goed zijn voor ons zicht. In tegenstelling tot spinazie, hebben eieren een kleinere hoeveelheid van deze voedingsstoffen te bieden, maar ons lichaam kan de antioxidanten beter absorberen uit een ei dan uit de bladgroenten.

 

Bron: HLN

Lees ook:Haal je schoonheid uit je eten
Lees ook:Is migraine tegen te houden door het eten van de juiste voeding?
Lees ook:Zeven lekkernijen die mogen
Lees ook:Dementie slaat net zo hard toe bij mensen die gezond eten
Lees ook:Salade mét dressing gezonder dan zonder…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>