Vrouwen met grote borsten vaker borstkanker

Grote borsten……. welke vrouw droomt er niet van. Maar of je er echt blij mee moet zijn? Ik heb zo mijn twijfels. Onderzoekers van het genetische bedrijf 23andMe kwamen namelijk tot de conclusie, na een studie onder 16.000 vrouwen, dat vrouwen met grote borsten vaker borstkanker ontwikkelen. Mogelijk stimuleert het geslachtshormoon oestrogeen zowel de groei van de melkklieren als van tumoren.
Genetische mutaties (‘foutjes’) die samenhangen met de borstomvang bleken ook in verband te staan met borstkanker. Een aantal van deze mutaties zijn betrokken bij het reguleren van het geslachtshormoon oestrogeen.

De dichtheid van de borst werd al eerder in verband gebracht met de kans op kanker, voor een verband met de borstgrootte waren echter nog geen aanwijzingen. Na een genetische analyse blijkt dat van de zeven kleine mutaties in de genen die sterk samenhangen met de borstomvang, er drie ook invloed hebben op de ontwikkeling van borstkanker.

Onderzoeker Nicholas Eriksson vertelt dat uit het onderzoek blijkt dat bepaalde genvarianten zowel de kans op borstkanker als de natuurlijke variatie in borstgrootte beïnvloeden. “De precieze relatie tussen borstgrootte, borstdichtheid, overgewicht en borstkanker blijft lastig te bepalen. Maar als we de biologie erachter beter begrijpen kunnen we wellicht nieuwe screeningsmethoden ontwikkelen.”

Volgens Eriksson is vervolgonderzoek noodzakelijk om meer zicht te krijgen op de relatie. De resultaten van het onderzoek verschenen in het tijdschrift BMC Medical Genetics.

 

Bron: NU.nl

Lees ook:Het drinken van koffie heeft een groot effect op de borstgrootte
Lees ook:Minder kans op borstkanker als je migraine hebt
Lees ook:Migraine verkleint kans op borstkanker
Lees ook:Eén op de 7 vrouwen zal in 2024 borstkanker hebben
Lees ook:Opvliegers? Aan de soja!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vrouwen met grote borsten vaker borstkanker

  1. Sonja

    “Grote borsten……. welke vrouw droomt er niet van.”

    O, dit is dus door een man geschreven.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>