Wijntje of biertje voorkomt broze botten bij vrouwen

Onderzoekers aan de Oregon State Universiteit hebben ontdekt dat het drinken van één of twee glazen wijn of bier per dag een goed effect heeft op de botten van vrouwen na de overgang. Het risico op het ontwikkelen van osteoporose werd duidelijk lager. Voel je dus op geen enkele manier bezwaard als je zo nu en dan naar de fles grijpt! Het is voor een goed doel! Osteoporose wordt veroorzaakt doordat botten hun massa verliezen, en daardoor gevoelig zijn voor breuken. De bottenziekte wordt geassocieerd met hormonale veranderingen na de menopauze. Onderzoekers vonden bewijs van het positieve effect van gematigd drankgebruik bij 40 vrouwen na de overgang die geen geschiedenis hadden van osteoporose. Alle vrouwen dronken regelmatig één of twee alcoholische dranken per dag.

Gedurende een periode van twee weken stopten de vrouwen met drinken. In die periode werd vastgesteld dat het proces waarbij bot wordt afgebroken en vervangen, bij hen sneller ging. Dit is een van de oorzaken van osteoporose. Toen de vrouwen na die twee weken weer begonnen met drinken, ging het botafbraakproces na een dag alweer langzamer.

Hoewel het dus gezond is om één of twee glazen wijn of bier te drinken, is het slecht om te veel alcohol te drinken. Voor vrouwen wordt aangeraden niet meer dan één glas per dag te drinken, voor mannen niet meer dan twee glazen. Gevolgen van te veel drinken kunnen zijn: leverziekten, hartproblemen, en doordat hersencellen worden afgebroken bijvoorbeeld problemen met het geheugen en het concentratievermogen.

Lees ook:Bier kan vrouwen helpen zich te beschermen tegen osteoporose
Lees ook:Van alcohol worden vrouwen niet dik
Lees ook:Nederlanders drinken steeds vaker een alcoholvrij biertje …echt?!
Lees ook:Opvallend: sneller bier drinken door soort glas
Lees ook:Vrouwen die bier drinken hebben stevigere botten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wijntje of biertje voorkomt broze botten bij vrouwen

  1. Utrechtse

    Af en toe duiken ze op, door de alcoholindustrie gesponsorde gezondheidsadviezen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>