Opa en oma let op: teveel tv kijken zorgt voor gedragsproblemen

Even een kleine inhaker op een berichtje van eergisteren… Goed, eigenlijk weet ieder weldenkend mens toch wel dat het niet gezond is om (te) veel televisie te kijken. Voor de eigenwijze mensen die anders denken: er is weer eens wetenschappelijk onderzoek naar gedaan dat het bewijs levert… Peuters vertonen vaker gedragsproblemen als zij veel en langdurig televisie kijken. Dat blijkt uit onderzoek aan het Rotterdamse Erasmus MC. Kinderen die tussen hun tweede en derde levensjaar overmatig televisie kijken, meer dan 1 uur per dag, ontwikkelen vaker gedragsproblemen dan kinderen die gematigd of geen televisie kijken. Oftewel: laat de (klein)kinderen niet teveel televisie kijken!

Dit uit zich in agressie, overactief gedrag, concentratieproblemen en ongehoorzaamheid. Vooral als kinderen al gedragsproblemen vertonen wanneer zij overmatig televisie gaan kijken, wordt het risico groter dat de gedragsproblemen aanhouden. Het gaat hierbij vooral om een vast patroon van continue hoge blootstelling tussen deze twee leeftijden. De inhoud of duur van het televisiekijkgedrag gemeten op alleen 2 jarige leeftijd heeft geen invloed op de mate waarin peuters gedragsproblemen vertonen, terwijl aanhoudend en overmatig kijkgedrag wel invloed heeft. De problemen zijn langduriger van aard bij aanhoudend hoge blootstelling aan televisie.

Onderzoekster Marina Verlinden van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van Erasmus MC-Sophia, heeft het onderzoek uitgevoerd. “Het was al bekend dat overmatige blootstelling aan televisie gedragsproblemen veroorzaakt bij kinderen van schoolgaande leeftijd, maar dit was nog niet uitgebreid onderzocht op peuterleeftijd. Ons onderzoek laat zien dat ouders al op peuterleeftijd moeten voorkomen dat hun kinderen overmatig televisie kijken.” Het onderzoek is onderdeel van het grootschalige bevolkingsonderzoek Generation R. Dit bevolkingsonderzoek volgt de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 Rotterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de jonge volwassenheid.

Lees ook:Peuters en kleuters stouter als oma en opa ze overdag opvangen?
Lees ook:Ouderen kijken bewust tv
Lees ook:Vroeg in de menopauze kan leiden tot dementie
Lees ook:Doodsoorzaak no.1 bij mannen: alcohol…
Lees ook:Televisie, laptop en mobieltje leiden tot slapeloosheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>