Vroeg in de menopauze kan leiden tot dementie

Lekker bericht lees ik zoëven, zeker als je net, zoals ik, vroeg in de menopauze terecht kwam… je zou dan namelijk  op jongere leeftijd dementie kunnen ontwikkelen. Aanwijzingen hiervoor komen voort uit onderzoek van Tonnie Coppus van het Erasmus MC.

Ik ga een mooie toekomst tegemoet! Misschien moet ik me toch gaan storten op de milkshakes ….  Coppus deed onderzoek bij vrouwen met het Down-syndroom, waarvan bekend is dat zij een vroege menopauze hebben. Uit het onderzoek blijkt dat er een sterke relatie bestaat tussen de leeftijd waarop de menopauze optreedt en de leeftijd waarop dementie wordt vastgesteld.

Coppus: “Vrouwen met Down-syndroom die een vroege menopauze hebben, blijken ook op vroege leeftijd dement te worden. Bovendien vond ik in mijn onderzoek dat deze vrouwen ook op jongere leeftijd sterven.”

De afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC onderzoekt sinds 2000 meer dan 500 mensen met Down-syndroom ouder dan 45 jaar. Daarbij wordt speciaal gekeken naar factoren die van invloed zijn op het optreden van dementie en sterfte.

De gezondheidsontwikkelingen die binnen deze groep worden gevonden, zijn in feite versnelde versies van de ontwikkelingen zoals die in de algemene bevolking plaatsvinden. Resultaten uit dit onderzoek zijn daarom te vertalen naar soortgelijke resultaten in de algemene bevolking.

Lees ook:Doorbraak in onderzoek naar start overgang
Lees ook:Vroege menopauze is op de lange termijn een risicofactor
Lees ook:Oude mannen zien er tegenwoordig niet uit als opa’s
Lees ook:Vroege overgang verhoogt kans op botontkalking
Lees ook:Roken vervroegt overgang met twee jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>