Doorbraak in onderzoek naar start overgang

Onderzoekers hebben verschillen in het DNA ontdekt die invloed hebben op het moment dat een vrouw in de overgang komt. Een deel van deze verschillen bevinden zich in genen betrokken bij immunologische processen. Dat soort processen kunnen een rol spelen bij extreem vroege overgang. De wetenschappers beschrijven hun doorbraak in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Nature Genetics. Vooralsnog gaat het er niet heel veel leuker op worden, maar de ontdekking schijnt wel meer inzicht in de overgang te geven, wat uiteindelijk toch wel tot iets goeds zal leiden, toch?De overgang of menopauze, het moment waarop de vruchtbaarheid van de vrouw stopt, is een belangrijke hormonale verandering die meestal rond het vijftigste levensjaar optreedt. De overgang hangt samen met hart- en vaatziekten, borstkanker, botontkalking en ouderdomsziekten.
Door de ontdekking begrijpen de onderzoekers meer van de start van de menopauze. Het nieuwe inzicht leidt mogelijk tot een betere inschatting van ouderdomsziekten. De onderzoekers, afkomstig uit Erasmus MC, UMC Groningen en VUmc, alsmede groepen uit andere delen van de wereld (Engeland, Italie, Estland, de VS, Australie), hebben gebruik gemaakt van diverse bevolkingsonderzoeken. In totaal hebben ze bij 50.000 vrouwen gekeken welke stukken DNA een rol spelen bij het bepalen van de leeftijd waarop de menopauze begint.

Lees ook:Roken vervroegt overgang met twee jaar
Lees ook:Vroeg in de menopauze kan leiden tot dementie
Lees ook:Even snel thuis testen of je in de menopauze zit
Lees ook:Vroege menopauze is op de lange termijn een risicofactor
Lees ook:In balans tijdens de overgang met “Midlife Yoga”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>