Milkshake als middel tegen de ziekte van Alzheimer?

Afbeelding1Alzheimer, de hersenen verschrompelen, het geheugen verdwijnt. Het valt niet mee om de persoon die je liefhebt te zien veranderen. Dat is voor de omgeving een emotioneel proces. Tegen Alzheimer kan tot op heden weinig gedaan worden, een akelige en sluipende ziekte die de hersenen aantast.  Er bestaan medicijnen, maar die helpen maar tijdelijk en niet bij iedereen. Toch is er weer een lichtpuntje in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer. Zou een milkshake dan hét middel worden….?Niet zomaar een milkshake natuurlijk, maar een aardbeienmilkshake met geheugenverbeterende stoffen. Over twee jaar zou de milkshake, Souvenaid genaamd, op de markt kunnen komen.

Een groep oudere mannen en vrouwen in een vroeg stadium van Alzheimer deed mee aan het onderzoek. De ene helft kreeg de milkshake te drinken bij het ontbijt, de andere helft kreeg een placebo, dat hetzelfde smaakte maar niet dezelfde werkbare stoffen bevatte. Na een reeks geheugentesten bleek dat de milkshakegroep tot meer dan twee keer zo goed presteerde op het einde van het proefproject dan aan het begin. Over het algemeen verbeterde hun geheugen met 40 procent, terwijl dat bij de placebogroep 24 procent was.

Het drankje verbeterde de prestaties op oriëntatie en ruimtelijk inzicht evenwel niet. Vermoed wordt dat dat komt omdat deze vaardigheden pas in een latere fase worden aangetast.

Souvenaid bevat voedingsstoffen die goed zijn voor de hersenen en die ook natuurlijk voorkomen in moedermelk. Het gaat om drie sleutelelementen (omega 3-vetzuren, uridine en choline) en aanvullende voedingsstoffen zoals vitamines B en anti-oxidanten.

In plaats van de hersencellen aan te pakken, zoals de huidige medicatie doet, pakt het drankje vooral de verbindingen (‘synapsen’) tussen de hersencellen aan. Deze verbindingen zijn cruciaal in het geheugenproces. Schade aan die verbindingen, veroorzaakt veel van de symptomen van Alzheimer, waaronder ook geheugenverlies.

Grotere onderzoeken moeten de resultaten nu bevestigen. Als dat gebeurt, dan komt de milkshake wellicht op de markt door Danone. Het is waarschijnlijk dat de drank niet in supermarkten, maar via apotheken wordt verdeeld.

Lees ook:Alcohol kan Alzheimer voorkomen
Lees ook:Alzheimer eerder via moeder dan vader
Lees ook:Medische wereld boekt doorbraak in Alzheimer-onderzoek
Lees ook:IJzer lijkt een rol te spelen bij het ontstaan van Alzheimer
Lees ook:Een dieet rijk aan proteïne doet Alzheimer versnellen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Milkshake als middel tegen de ziekte van Alzheimer?

  1. Pingback: Vroeg in de menopauze kan leiden tot dementie | 50plus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>