Verkoop vis loopt terug

Nederlanders hebben in de eerste helft van 2012 minder vis gegeten dan dezelfde periode vorig jaar. Wat stom! Want vis is zo goed voor ons! Kom op mensen, zet het weer eens wat vaker op het boodschappenlijstje, zodat we deze achteruitgang in het tweede deel van 2012 weer een beetje goedmaken. Het zou te duur zijn, in deze tijd van crisis… Dat we minder vis eten heeft het Nederlands Visbureau maandag bekendgemaakt op basis van cijfers van marktonderzoeksbureau GfK. In 2011 werd in de eerste twee kwartalen 27,9 miljoen kilo vis gegeten, in 2012 was dat 26,8 miljoen kilo. Op jaarbasis eet een Nederlander nu gemiddeld 3,4 kilo vis, ongeveer 2 ons minder een jaar geleden. De consument koos volgens het marktonderzoek daarnaast vaker voor goedkopere vis, zoals bijvoorbeeld diepvriesvis in plaats van verse vis. De consumptie van pangasius en koolvis is hierdoor gestegen, terwijl de Nederlander minder mosselen en haring heeft gekocht.
In het onderzoek is wel alleen de vis meegeteld die mensen thuis uit hun boodschappentas hebben gehaald. Eerder onderzoek wees uit dat de visconsumptie binnenshuis over het algemeen drie keer zo hoog ligt als buitenshuis in restaurants of viskraampjes. Het Nederlands Visbureau betreurt de dalende visverkoop. ”Vis eten is juist zo gezond”, zegt een woordvoerster. De trend is volgens haar voor een deel te wijten aan de dalende koopkracht als gevolg van de economisch crisis. ”Maar wat je ook ziet is dat Nederlanders tegenwoordig steeds minder vis eten, omdat ze bijvoorbeeld bang zijn dat hun kinderen het niet lusten of omdat ze zelf geen lekkere recepten weten om vis te bereiden. De grootste viseters zijn nu eigenlijk oudere mensen die vanuit hun jeugd gewend zijn om elke vrijdag vis te eten”, aldus de zegsvrouw van de vispromotie-stichting.

Lees ook:We zijn afgelopen jaar minder vis gaan eten
Lees ook:We bezuinigen op vis…maar niet op vissticks!
Lees ook:Makkelijk een kilo lichter per week
Lees ook:Eerste vaatje Hollandse Nieuwe voor € 53.000,- naar Visgilde
Lees ook:Haring Happen kan weer écht op 5 juni volgend jaar

1 Reacties // Reageer

One thought on “Verkoop vis loopt terug

  1. arie

    Allicht. Moet men in nederland eerst eens dagverse producten gaan verkopen. Bij vis maakt dit een verschil als dag en nacht.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>